Zwanger

Kraamvisite: 7 tips

maandag, 6 mei 2019

Je baby is geboren en iedereen wil jouw kleintje bewonderen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar eerlijk gezegd heeft de bevalling er flink in gehakt, vallen de gebroken nachten je zwaar en zit je bij nader inzien niet te wachten op kraambezoek dat de héle avond blijft plakken.

Zorg voor een fijne en onbezorgde kraamperiode en houd deze 7 tips in gedachten.

1.Tijden doorgeven

Gezellig al die kraamvisite, maar na een paar uurtjes vind jij het waarschijnlijk wel genoeg. Je wilt even slapen, de baby moet aan de borst of fles of je wilt met je eigen gezin weer even genieten van jullie kleine wondertje. Om plakkers te voorkomen, kun je op het geboortekaartje tijden noteren waartussen het kraambezoek welkom is.

2. Onaangekondigd

Laat je visite hun bezoek aankondigen. Een stampvol huis staat net na ja bevalling hoogstwaarschijnlijk niet heel hoog op je verlanglijstje. Vraag daarom in het geboortekaartje of de kraamvisite kan laten weten wanneer ze willen langskomen.

3. Avondeten

Komt het bezoek rond etenstijd, vraag dan of ze wellicht een maaltijd voor jullie mee kunnen nemen. In alle hectiek met een baby in huis, heb je vaak geen tijd om zelf te koken. Combineer daarom visite met een avondmaaltijd en je hebt een win-win situatie.

4. Koortslip

Heeft iemand van de visite last van een koortslip, vraag dan of deze persoon een andere keer kan terugkomen. Niet aardig, maar wel verstandig. Het afweersysteem van een baby is namelijk nog niet ontwikkeld en de gevolgen van een koortslipbesmetting kunnen ernstig zijn.

5. Baby vasthouden

Iedereen wil je baby natuurlijk knuffelen. Houd er rekening mee dat je baby nog niet zo’n sterke weerstand heeft. Voel je niet bezwaard om aan het bezoek te vragen of zij hun handen willen wassen voordat ze jouw baby vasthouden.

6. Met of zonder kinderen?

Hoe lief ze ook zijn, zo net na de bevalling is een huis vol kinderen soms nét te druk. Schaam je niet om je wensen kenbaar te maken. Het gaat tijdens de kraamperiode om jou.

7. Moederinstinct

Iedereen leeft tijdens deze bijzondere periode met je mee en de adviezen vliegen je tijdens de kraamperiode vaak om de oren. Laat je niet van de wijs brengen, iedereen bedoelt het goed. Neem waar nodig een advies ter harte maar volg altijd je moederhart. Ook al ben je net moeder, je moederinstinct laat je (bijna) nooit in de steek.

Ook handig!

- Babychecklist voor de aanstaande papa

- Darmkrampjes bij je baby: dit kun je doen!