Zwanger

In de wolken: je bent zwanger!

zondag, 6 oktober 2019

Je bent helemaal in de wolken want er prijken twee streepjes op de zwangerschapstest. Zwanger! De komende periode is het begin van een bijzonder en mooi avontuur. Weten wat je allemaal kunt verwachten en waar je op moet letten nu je zwanger bent? Bekijk onze ‘in de wolken checklist’!

Zwangerschapskwaaltjes

De een voelt helemaal niets, de ander ligt kotsmisselijk op bed. Zwangerschapskwaaltjes horen er nu eenmaal bij. Gevoelige borsten, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, een opgeblazen buik en maagzuur zijn typische zwangerschapskwaaltjes waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Voor advies over zwangerschapskwaaltjes kun je altijd bij je verloskundige of huisarts terecht.

Wanneer ben je uitgerekend?

Nu je weet dat je zwanger bent wil je natuurlijk direct weten wanneer jullie baby wordt verwacht. Op internet vind je verschillende tools om je uitgerekende datum te berekenen. Aan de hand van de datum van je laatste menstruatie krijg je vaak een goede indicatie wanneer je jullie mini mag verwelkomen. De verloskundige kan aan de hand van deze datum en de groeiecho’s vaak nog nauwkeuriger jouw uitgerekende datum berekenen.

De verloskundige

Wanneer bel je die eigenlijk? Nou direct als je zwanger bent. Vaak hoef je dan niet meteen langs te komen, maar maak je wel vast een afspraak. Bij een ‘normale’ zwangerschap is de eerste afspraak meestal als je tussen de 8 en 10 weken zwanger bent.

Foliumzuur

Tres importante! Misschien ben je al begonnen met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger was. Zo niet, begin er dan direct mee zodra je weet dat je zwanger bent! Het wordt aangeraden om foliumzuur te slikken tot je ongeveer 10 weken zwanger bent. Foliumzuur zorgt ervoor dat je baby minder risico loopt op aandoeningen aan het zenuwstelstel zoals bijvoorbeeld een open ruggetje.

Voeding

Tja, je zal niet de eerste zijn die opeens een enorme trek heeft in een patatje met mayo of een zak drop. Wat ook kan is dat je sommige voedingsmiddelen opeens niet meer kan verdragen of juist dingen lekker vindt die je normaal nooit naar binnen werkt. Het hoort er allemaal bij.

Sowieso is voeding is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas kun je beter niet eten. En verder is gezond en gevarieerd eten erg belangrijk. Je verloskundige kan je precies vertellen wat een gezond voedingsschema tijdens de zwangerschap inhoudt.

Cafeïne

Ben je een echte coffee-addict en begint je ochtend pas goed na een lekker bakkie leut? Tijdens je zwangerschap kun je heus je kopje koffie blijven drinken. Wel is het advies om je cafeïne-inname te beperken tot ongeveer 200-300 mg per dag. Dit komt neer op 2 a 3 kopjes. Je kunt natuurlijk ook een cafeïnevrije koffievariant proberen. Let op, ook andere cafeïne-houdende dranken, zoals bijvoorbeeld energiedrankjes, kun je tijdens je zwangerschap maar beter even laten staan!

Lichaamsbeweging

Nu je zwanger bent hoef je niet 24/7 op de bank te hangen. Sterker nog, lichaamsbeweging is juist goed voor jou en je kleine spruit. Er zijn allerlei soorten zwangerschapscursussen waarbij je lekker kunt bewegen op een aangepast tempo.

Meer weten over sporten tijdens je zwangerschap? Lees alles over sporten tijdens je zwangerschap

Werken

Je bent verplicht om je werkgever te informeren over je zwangerschap. Dat mag natuurlijk direct zodra je weet dat je zwanger bent, maar wettelijk gezien hoeft dit pas drie maanden voor je uitgerekende datum. Toch zijn er ook voordelen om het heugelijke nieuws al eerder te delen. Ben je een keer misselijk of moe of heb je een afspraak bij de verloskundige dan kun je hier gewoon eerlijk over zijn. De personeelsafdeling kan meer informatie over je rechten en plichten tijdens je zwangerschap. Ook op internet kun je hierover veel informatie vinden.

Geboortekaartjes bestellen

Hebben jullie al een naam bedacht? Dan volgt nu het volgende besluiteloze klusje, het bestellen van het geboortekaartje. Wacht hier niet te lang mee, want niets is vervelender dan op het einde van je zwangerschap te moeten stressen of overhaaste beslissingen te moeten nemen.

Weten waar je op moet letten bij het bestellen van het geboortekaartje? Lees deze 9 handige tips!

Seks tijdens de zwangerschap

De een moet er niet aan denken, de ander heeft er nog veel meer zin in dan normaal: seks. En of je libido nu piekt als nooit tevoren of niet, tijdens je zwangerschap kun je gerust de liefde bedrijven. Het kan natuurlijk zijn dat het wat minder knalt tussen de lakens. Je bent immers minder wendbaar en misschien zijn je borsten wel heel gevoelig. Ga in deze periode gewoon samen met je partner op zoek naar standjes die wel comfortabel zijn.

Voorbereiden op de bevalling

Na 9 maanden loopt je zwangerschap op zijn eind en staat de bevalling voor de deur. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren alle zaken hier omtrent goed hebt geregeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kraamzorg, zwangerschapsverlof, je verzekering, de erkenning van jullie kindje etc. Gelukkig zal je verloskundige alles op tijd met je bespreken.

De perfecte Baby-uitzet

Weet jij wat je straks allemaal nodig hebt voor je baby? Onze Trotse Moeders hebben gezamenlijk hun ultieme baby uitzetlijst gemaakt. Een groot deel heb je echt nodig, maar er zitten ook artikelen bij die moeders gewoon erg handig vinden. Het is fijn om alles een maand voordat je uitgerekend bent in huis te hebben. De laatste maand ben je zelf fysiek misschien niet meer in staat om te winkelen en je kindje kan ook eerder komen dan verwacht!

Bekijk hier de perfecte baby uitzetlijst

Negenmaandenbeurs

Van 26 februari t/m 1 maart 2020 vindt de Negenmaandenbeurs plaats in RAI Amsterdam. Hier shop je in één dag je complete babyuitzet bij elkaar en word je helemaal klaargestoomd voor het leven met een baby. Profiteer van scherpe aanbiedingen, doe heel veel stylingtips en inspiratie op en geniet van een gezellige dag uit!