Zwanger

Gezond zwanger worden!

donderdag, 1 augustus 2019

Een zwangerschap is een unieke gebeurtenis. Een gebeurtenis die gelukkig vaak zonder problemen verloopt. Helaas zien wij als zorgverleners binnen de geboortezorg soms ook dat het niet goed gaat. Dan treden complicaties op. Uiteraard doen wij dan ons uiterste best om jullie, de zwangere vrouw, haar partner en ongeboren kind, zo goed mogelijk te helpen en begeleiden.

Maar wat kun je eigenlijk zelf doen om de kans op een complicatie in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken?

Achtergrond

Een zwangerschap is voor je lichaam een behoorlijke uitdaging. Er zijn grote hormonale veranderingen, je stofwisseling verandert, je hart moet zo’n 40-50 % harder werken en je longen en nieren functioneren ook voor je ongeboren kind. Hoe gezonder en fitter je een zwangerschap in gaat, hoe groter de kans dat al deze aanpassingen zonder problemen verlopen. Zo weten we bijvoorbeeld dat roken van zeer slechte invloed is op de kans op een vroeggeboorte. Fors overgewicht kan leiden tot meer miskramen, aangeboren afwijkingen bij de baby en een grotere kans op suikerziekte in de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging. Aan de andere kant weten we ook dat vrouwen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, minstens 3-6 maal per week gedurende 30 tot 60 minuten, juist een lagere kans hebben op bijvoorbeeld een vroeggeboorte. Dat betekent dat je zelf een belangrijke invloed kan hebben op het verloop van je zwangerschap!

Wat kun je zelf doen om de kans op een complicatie in de zwangerschap te verminderen?

Zorg ervoor dat je bewust bezig bent met je gezondheid en levensstijl vóórdat je zwanger wordt. Probeer zo gezond en fit mogelijk een zwangerschap in te gaan. Win informatie in bij je huisarts of verloskundige, zij kunnen je goede informatie geven over wat belangrijk is. Als je een medische conditie hebt, onder controle bent bij een specialist of medicatie gebruikt, bespreek dan ook je zwangerschapswens met je specialist of huisarts. Zij kunnen je indien dat nodig is ook verwijzen voor een preconceptioneel consult bij een gynaecoloog. Dat is een consult voordat je zwanger wordt om gezamenlijk te kijken naar hoe je zo gezond en veilig mogelijk de zwangerschap in kunt gaan.

Stop met roken als je rookt. Probeer hulp te zoeken als je dat nodig hebt (onderaan vind u enkele informatieve websites). Verminder je alcoholgebruik en stop zodra je zwanger bent. Eet gezond (onderaan vind u enkele informatieve websites), zorg dat je geen vitamine tekorten hebt en start voorafgaand aan je zwangerschap met foliumzuur, dit vermindert de kans op het krijgen van een kindje met een open rug. Zorg dat je voldoende lichaamsbeweging hebt en in goede conditie een zwangerschap in gaat. Neem er gerust de tijd voor. Des te fitter je een zwangerschap in gaat, des te groter je kansen zijn op een gezonde zwangerschap. Zorg dat je deze unieke kans benut! En zwanger worden doe je samen, dus betrek ook je partner hierin!

Voor meer informatie:

www.rokeninfo.nl/zwanger/tijdens-de-zwangerschap

www.oudersvannu.nl/zwanger/gezondheid/stoppen-met-roken/

https://www.ikstopnu.nl/

https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger.aspx