Verlof voor partners, alles wat je moet weten!

vrijdag, 7 februari 2020

Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. De vorige keer hadden we praktische tips hoe je dat makkelijker kan doen. Nu hebben we 1 specifieke tip: alles wat je moet weten over verlof voor ouders!

Sinds 2019 hebben partners na de bevalling 5 dagen geboorteverlof. Vanaf 1 juli 2020 hebben partners ook nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. In totaal dus 6 weken! We hebben er als gezinsbond hard voor gelobbyd in Den Haag omdat we het belangrijk vinden dat partners ook tijd hebben met de baby. En met succes! We vertellen je graag alles wat je moet weten:

1. Geboorteverlof is voor de partner van de moeder. Je bent de partner van de moeder:
•als je met haar getrouwd bent;
•als je haar geregistreerde partner bent;
•als je ongehuwd met haar samenwoont;
•als je haar kind erkent.

2. Het geboorteverlof (de eerste vijf dagen) voor partners die in loondienst werken is eenmaal het aantal werkuren per week. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof 100% door. Je mag zelf bepalen wanneer je het verlof opneemt, maar het moet wel binnen 4 weken na de geboorte.

3. Per 1 juli 2020 kan je tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan 70% van je salaris. Je moet het verlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat je eerst het geboorteverlof opneemt. In overleg met de werkgever kan je het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Je kan ook minder opnemen. De opbouw van je vakantiedagen loopt gewoon door tijdens het verlof.

4. ZZP-ers hebben helaas geen recht op geboorteverlof.

5. Als je vrij moet nemen voor de bevalling, dan kan je gebruik maken van het calamiteitenverlof of korteverzuimverlof. Je salaris loopt gewoon door tijdens dit verlof. Je hebt hier toch die 5 dagen

6. Krijg je een meerling, dan krijg je geen dubbel verlof.

Onze eigen Tip:
Bespreek het met elkaar en je werkgever. Bespreek aan jullie keukentafel wat jullie willen. Bijvoorbeeld of jullie kind later naar de opvang gaat, dan is het namelijk handig om het aanvullende geboorteverlof na het zwangerschapsverlof op te nemen. Het geeft partners bovendien de kans om ook tijd samen met de baby door te brengen. Dit is wetenschappelijk bewezen erg belangrijk voor zowel partner als kind. Zijn jullie er uit? Bespreek het dan met je werkgever. Het is slim om van te voren afspraken te maken.

Lees ook de andere artikelen van Voor werkende ouders:

- De 10 gouden tips voor ouders

Wil je meer weten, check dan onze website