Vader wil vaderen

zaterdag, 10 april 2021

Dat vaders enorm betrokken zijn bij hun kroost, is voor jou vast geen nieuws. Super fijn dus dat sinds juli 2020 partners/vaders net als moeders betaalde ‘vrije’ tijd krijgen om tijdens de eerste periode langer of vaker thuis te zijn bij de baby. En daar wordt goed gebruik van gemaakt.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat jonge ouders zorg en werk veelal combineren. Logisch dus dat ook jonge vaders vanaf het prille begin bij de baby betrokken willen zijn. Vaders die het verlof al hebben opgenomen, vertellen trots over hun ervaringen.

Wat waren jouw overwegingen om de verlofperiode op te nemen?
Stephen: “Ik bedacht me dat de beste manier om te wennen aan het vader worden, zou zijn door er die eerste periode ook écht te zijn. Ik wilde die eerste weken zo veel mogelijk mee kunnen helpen en een band opbouwen met mijn dochter. En ik wilde mijn vrouw er niet alleen voor laten opdraaien. Ik weet nog hoe pittig die eerste weken waren na de geboorte van mijn zoons: dat moet je niet alleen doen.’
Enes: “Al voor de geboorte was het voor mij niet meer dan vanzelfsprekend om een aanwezige en betrokken vader te worden én te blijven. Ik wilde er niet alleen zijn in financiële zin, maar zeker ook in aanwezigheid. Voor mij begon die betrokkenheid al voor de geboorte en vaderschapsverlof lag mooi in het verlengde daarvan.

Hoe vind je het dat je niet 100% maar ‘slechts’ 70% van je salaris krijgt doorbetaald?
Stephen: We wisten dat we er financieel iets op achteruit zouden gaan, maar thuis kunnen zijn gedurende die eerste weken was ons meer waard dan die paar honderd euro.”

Hoe werd er op je werk gereageerd?
Wouter: “In de beveiligingsbranche is het inderdaad niet heel gebruikelijk. Toch reageerde mijn werkgever heel positief op het verzoek. Dat komt volgens mij ook door de heldere afspraken. In de beveiliging valt en staat het met de planning. Doordat ik zelf al had gezien dat ik mezelf vrij kon plannen terwijl de rest gewoon door kon gaan, kwamen we al snel tot een goede oplossing. Dat komt ook door onze wisselwerking.”

En door je collega’s?
Enes: “Het zou mooi zijn als over het algemeen op de werkvloer wat positiever zou worden gereageerd op vaders die minder willen gaan werken om thuis meer zorgtaken op zich te nemen. Vanuit de werkgever, maar ook door collega’s. Zelf heb ik bijvoorbeeld regelmatig gehoord: ‘hé, parttimer’, of gekscherend ‘hoe was je vakantie?’ Ik weet dat het grappig bedoeld is, maar er wordt dus wel wat van gevonden. Dat heeft mij niet tegengehouden, maar ik kan me voorstellen dat dit bij anderen wel zo is. Het zou fijn zijn als men zich wat beter zou kunnen verplaatsen in de situatie van werkende vaders die ook willen zorgen.”

Wat heeft je het meest verrast toen je net vader was geworden?
Van nature ben ik een planner en na de geboorte van een kind word je geconfronteerd met zaken die simpelweg niet te plannen zijn. Je kunt je nog zo goed voorbereiden: in de praktijk loopt het vaak anders. Waar ik bijvoorbeeld door werd overvallen was de impact van minder slaap. Al na een paar dagen merkte ik wat slaaptekort met je doet in combinatie met de emotionele achtbaan waar je doorheen gaat. De intense ervaring van de bevalling en het besef dat ik nu vader was: dat deed wel wat met me. Ik was dan ook erg blij met de extra verlofweken en natuurlijk met de kraamhulp in de eerste dagen na de geboorte. Aanwezig zijn tijdens de kraamweek kan ik sowieso iedere vader aanraden.

Hoe heb je de verlofperiode ingevuld?
Wouter: “We gingen als het ware aan de slag met ‘ouder zijn’ en groeiden samen in onze rol. Wat de een niet wist, vulde de ander aan en andersom. En wisten we het allebei niet? Nou ja, dan probeerden we het gewoon. Samen proberen, ontdekken en doen. Door mijn aanwezigheid kreeg mijn vrouw ook nog eens het gevoel dat onze dochter ook bij papa in goede handen was.”

Wat heeft het je opgeleverd?
Enes: “Een van de grootste voordelen van de verlofperiode was dat ik getuige kon zijn van een aantal eerste keren. Het eerste badje of voor het eerst samen onder de douche: we hadden daar echt de tijd voor, zonder druk van buitenaf. Ik ben heel blij dat ik die momenten heb meegemaakt en niet heb geroepen: ‘ik ga werken, doei!’”

Meer ervaringen van vaders zien? Kijk hier de korte film ‘Vader wil vaderen’ van Stichting Voor Werkende Ouders.