Ontwikkeling

Hoe sociaal is mijn baby?

vrijdag, 28 augustus 2020

Baby’s zijn al hele sociale wezens. Van kleins af aan zijn ze geïnteresseerd is anderen. Je zult zien dat ze vaak ook een voorkeur hebben om naar kinderen te kijken. Dat is natuurlijk ook prachtig “kijkspeelgoed” voor ze.

Sociale ontwikkeling van baby’s begin met kijken naar de ander en voelen aan de ander. Dat laatste doen ze niet altijd even ‘handig’. Er wordt nog wel een aan wat haren getrokken of geknepen. je baby doet dat niet met opzet. Hij weet gewoon nog niet hoe hij zijn aanrakingen moet doseren. Hij moet het allemaal nog leren.
Heel vaak hoor ik ouders tegen hun baby zeggen dat ze zachtjes moeten doen bij een andere baby. Dat is natuurlijk prima bedoelt maar denk niet dat je kind dit begrijpt en dit een volgende keer ook zal doen. Hij heeft het echt nodig om daarin het goede voorbeeld te krijgen.

Als jouw baby zo enthousiast is in contact met een andere baby, benoem dat dan, zeg maar gewoon ”Je vindt de baby leuk hé, je wilt hem graag aanraken, de baby vind het vast fijn als je dat zo doet”. En bij het woordje “zo” laat je je baby ervaren wat jij bedoelt, bijvoorbeeld een ‘aaibeweging’ maken. Het zo aanpakken wil niet zeggen dat je kind het dan wel meteen doorheeft wat de bedoeling is, maar zal in ieder geval sneller de juiste handeling weten uit te voeren en, nog belangrijker, hij heeft niet eerst ‘op zijn kop gekregen’ dat hij ‘zachtjes moet doen’. Hij zal zich gezien voelen omdat jij zijn enthousiasme hebt benoemd. Een kind dat zich gezien en gehoord voelt krijgt daarmee een positieve sociale basis mee. Dat basisgevoel is belangrijk in contact met anderen. Want het is belangrijk dat je je eigen grenzen aan kunt geven en het is belangrijk dat je baby in contact staat met anderen zodat hij gaat zien en voelen wat zijn acties met andere kinderen teweeg brengt. De sociale ontwikkeling wordt vaak in een adem genoemd met de sociaal-emotionele ontwikkeling. De drie beste tips die de sociale- en emotionele ontwikkeling van je kind stimuleren, zijn:

Tip 1. Naar elkaar kijken, lachen, gezichtsuitdrukkingen nadoen, etc.

Je kind zal, zeker in de eerste paar maanden jou echt het aller aller allermooiste speelgoed vinden. Naar je kijken en naar je luisteren is essentieel voor het opbouwen van een goede band tussen jou en je kind. Denk niet dat het geen zin heeft om te praten met een baby omdat hij toch nog niks terug kan zeggen. Ik hoor het ouders best nog vaak zeggen. Je kind zal niet alle woorden herkennen maar wat hij wel herkent en leert is hoe jij je stem gebruikt. Dat een ‘opgewonden hoge stem’ hoort bij een lachend gezicht, dat een ‘rustige stem’ hoort bij een serieuzer gezichtsuitdrukking. Dit soort ervaringen slaat je baby allemaal op in zijn geheugen en komen later goed van pas bij het kunnen inschatten van wat een ander voelt.

Tip 2. Liedjes zingen, muziek maken, dansen

Deze spelletjes zijn superbelangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind. Muziek maken, zingen en dansen is een uiting van emotie, je kind leert hiermee uiting aan emoties te kunnen geven op een van deze ‘creatieve’ manieren.

Ken je het filmpje op YouTube waar een baby huilt van ontroering als zijn moeder gaat zingen? Dat laat zo mooi zien hoe muziek op je emoties inwerkt. Zoek ‘m maar eens op, ik weet zeker dat je zelf ook volschiet. Dansen geeft een gevoel van samenzijn, samendoen, samen plezier maken, dus superbelangrijk voor de band tussen jou en je baby.

Tip 3. Je kind in contact brengen met andere kinderen

Je zult zien dat je baby het ge-wel-dig vindt. Zijn er broertjes of zusjes in huis dan gaat dat contact automatisch. Als die niet in de buurt zijn, zal je wat meer actie moeten ondernemen. sluit je aan bij een groepje/clubje die regelmatig bij elkaar komt, bij voorkeur minimaal één keer per week. Voor baby’s is het belangrijk dat er regelmaat is in de ervaringen die ze opdoen. Andere kinderen leren kennen gaat echt niet lukken als je ze maar 1 keer per maand ziet, dat is logisch. Door minimaal 1 keer per week bij elkaar te zijn, zullen de kinderen elkaar herkennen en leren kennen. Ook de ouders van de andere kinderen gaan ze herkennen. Hoe jong ze ook zijn, ze hebben echt al een sociaal leven! En heb je zo’n groep niet in de buurt, breng jouw consultatiebureau dan eens op het idee om zoiets te organiseren.

Deze blog is geschreven door Marije Magito. Marije is directeur van Stichting Jonge Kind Centrum. Zij is specialist op het gebied van ‘spelenderwijs leren en ontwikkelen’ van het jonge kind. Wekelijks verzorgt Stichting Jonge Kind Centrum de educatieve ouder-kind programma’s: Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps. Daarnaast traint zij professionals in de kinderopvang en verzorgt presentaties en workshops over de ontwikkeling van het jonge kind op ouderavonden en congressen.

Andere blogs van Marije Magito

- 5 spelletjes die goed zijn voor de ontwikkeling van je baby