Verzorging

10 Gouden Tips voor (aankomende) ouders

vrijdag, 9 oktober 2020

Het runnen van een gezin is soms net het runnen van een bedrijf. Naast onze lobby om het makkelijker te maken voor gezinnen, ondersteunen wij ouders ook graag met praktische tips. Dit zijn onze 10 Gouden Tips van ouders voor (nieuwbakken) ouders!

Tip 1. Voer een keukentafelgesprek en verdeel de taken!

Schrik niet, maar met de komst van een kind komt er zo’n 23 uur werk bij. Da’s een flinke parttime baan en verdient dus aandacht. Wie doet wat? Wie haalt, brengt? Gaat naar het consultatiebureau? Wie zorgt er voor de boodschappen? Dit gesprek voer je bij voorkeur niet 1x maar vaker! Gaan we nog steeds goed? Zo niet, wat moeten we dan aanpassen? Kijk voor meer informatie op zijnjullieeraluit.nl of onze speciale checklist ‘Het ouderschapsplan voor iedereen’.

Tip 2. Geef elkaar ruimte en credits.

Juist omdat het runnen van een gezin soms voelt als het runnen van een bedrijf, kan je privéleven ineens aanvoelen als werk. Gun elkaar een moment voor jezelf, een avondje sporten, de kroeg in of gewoon even een uurtje in bad. En geef elkaar bijvoorbeeld aan het einde van de werkweek een high five. We hebben het weer gefikst samen! Zie er vooral ook de humor van in.

Tip 3. Zet jezelf op de eerste plaats!

Dit klinkt misschien gek, maar als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kan je ook niet goed voor je kind zorgen. En als we toch bezig zijn, zet je partner op de tweede plek. Plan tijd samen in (en boek bijvoorbeeld om de week op een vaste dag een oppas; scheelt een hoop geregel). Want als jullie niet met elkaar door 1 deur kunnen, hebben de kinderen er ook niets aan. Maak vervolgens een prioriteitenlijstje van alle andere zaken. Wat komt er daarna? Je kind, je werk, vrienden, familie… Op basis van dit lijstje maak je je beslissingen. Dus vind jij het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen of te werken, wat betekent dit dan voor de andere activiteiten? Je kan je tijd maar 1 keer uitgeven. Zet bijvoorbeeld zo af en toe een kruis door het weekend. In dat weekend wordt er niets afgesproken.

Tip 4. Check je financiën!

Kinderen krijgen kost geld, dat weten we allemaal. Maar wat betekent minder werken bijvoorbeeld voor je pensioen? Heb je ook aan je verzekeringen gedacht, bijvoorbeeld je inboedelverzekering en WA? Heb je bij je pensioenfonds doorgegeven dat je een partner en/of kind hebt? Op bvfamilie.nl check je al je financiële zaken waar je rekening mee moet houden. Ook het Nibud en Wijzer in geldzaken hebben waardevolle tips!

Tip 5. Check jouw rechten!

Weet jij alles over verlofregelingen? Weet je bijvoorbeeld dat vanaf 1 juli 2020 partners na de bevalling recht hebben op 5 weken extra verlof naast de 5 dagen die ze nu al hebben? Of dat er kortdurend zorgverlof bestaat? Lees je in en vraag ernaar bij je werkgever!

Tip 6. Voer het werkgeversgesprek!

Ga je meer of minder werken? Wat betekent dat voor je workload? Hoe wordt die aangepast? Wat heb jij nodig om werk en zorg te combineren? Wil je ouderschapsverlof opnemen? Heeft je werkgever begrip voor het feit dat jij je kind op moet halen op een bepaalde tijd? Denkt hij/zij mee? Snappen je collega’s dat en hoe jouw situatie is veranderd?

Tip 7. Negeer de schoolpleinmaffia.

Je hebt hem vast al eens gehad, een mening van iemand over je buik of dat je werk en zorg combineert. Wij noemen het ouderschapsdiscriminatie of schoolpleinmaffia. Trek je er niets van aan! Makkelijker gezegd dan gedaan, maar je hebt niets aan iemand anders zijn meetlat.

Tip 8. Durf te vragen!

Speciaal voor alleenstaande ouders. Hulp vragen is niet iets dat we snel doen, maar daar moet je – juist nu - overheen stappen. Vraag of er iemand met je meegaat naar de dokter of het consultatiebureau. Of met je meedenkt over welke opvangregeling je zal kiezen.

Tip 9. Vaders kunnen heel goed zorgen!

Echt! Blijf lekker liggen terwijl hij een nachtvoeding doet. Laat hem lekker net zoveel luiers verschonen. Vaak blijven moeders dit doen en trekken ze alles naar zich toe… Niet nodig! Hij kan het ook heel goed. En een klein geheimpje: hij gaat het steeds beter doen als hij het vaker doet (iets met hormonen).

Tip 10. Blijf ademen.

Die eerste tijd, maar ook als je eventueel weer aan het werk gaat, kan het druk zijn. Ze noemen het niet voor niets tropenjaren (check onze docu Ticket to the tropics op bvfamilie.nl). Zorg dat je jezelf niet voorbij rent. Niemand heeft er baat bij, vooral je kind niet. Lastig? Denk aan het zuurstofmasker in het vliegtuig. Bij turbulentie zet je hem eerst bij jezelf op en dan bij je kind.

BV Familie Is de Nederlandse Gezinsbond, omdat het runnen van een gezin als het runnen van een bedrijf is. Dat moet makkelijker kunnen. Voor Werkende Ouders lobbyen voor alle Nederlandse gezinnen om dit mogelijk te maken en ondersteunen ze met praktische informatie van ouders, voor ouders. Op onze site hebben we nog veel meer tips en checklists. Sluit je gelijk aan, dan kunnen we je nog beter op de hoogte houden en jouw stem laten horen in politiek Den Haag. Op Facebook houden we je natuurlijk dagelijks op de hoogte met de laatste nieuwtjes, trucs en tips.