moederschap werk
Verzorging

Video: hoe combineer je het moederschap met je werk of studie?

donderdag, 13 oktober 2022

Tijdens de Negenmaandenbeurs 2022 gingen we de beursvloer op om onze bezoekers te vragen hoe zij het moederschap combineren met hun werk en/of studie.

Naast het moederschap is het fijn als je ook andere dingen kunt doen. De een heeft een baan, de ander een studie, de ander wil graag wat voor zichzelf doen. Maar hoe combineer je het moederschap met bijvoorbeeld je werk en/of een studie? Maak je gebruik van de kinderopvang of een ander soort opvang? Kun je het overlaten aan je partner of aan je ouders?

Moeite met combineren

Nederlandse moeders hebben er grote moeite mee om het moederschap en werk te combineren. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Sitly, een internationaal platform dat ouders, oppassers en/of gastouders in de buurt met elkaar in contact brengt zodat ze samen kinderopvang kunnen organiseren. Ruim een op de drie moeders zegt het liefst te willen stoppen met werken om bij de kinderen te kunnen zijn.

Meer werken

Toch blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat vrouwen meer uren werken dan ooit, ook al doen de meeste dat parttime. Na de geboorte van het eerste kind blijven ook steeds meer vrouwen werken ook al is dat vaak minder uur dan voor de bevalling. Hoe moeders dat dan combineren met werk?

Video

Tijdens de Negenmaandenbeurs gingen we de vloer op en vroegen we onze bezoekers hoe zij het moederschap combineren met het werk en/of een studie. En zó pakken zij het aan: