Slapen

Je kindje razendsnel in dromenland

dinsdag, 24 maart 2020

Als je zwanger bent heb je allerlei goede voornemens omtrent slapen. Je wilt liefst dat je kindje zijn dutjes in de wieg doet en de box of kinderwagen echt houdt voor spelen en wandelingetjes.

Op ten duur wil je natuurlijk dat je mini in zijn eigen wiegje kan slapen en waar dat voor de ene baby geen enkel probleem is heeft de ander er nét iets meer moeite mee. Vanaf ongeveer 12 weken kan je beginnen met slaaptrainingen.

Huidhonger

Huidhonger, ook wel de behoefte aan lichamelijk contact. Veel kleine baby’s vinden het erg fijn om veilig op mama te liggen en lekker te knuffelen. Na 9 maanden in de buik is het natuurlijk niet gek dat ze het gevoel van veiligheid en geborgenheid willen. Nu snappen we dat je daar niet altijd op zit te wachten zit, een draagdoek of draagzak kan dan oplossing beiden. Vanaf een week of 12 zal je kindje zich minder gaan hechten en raken ze gewend aan de rest van de omgeving.

Wat je kan doen vanaf 12 weken

Er zijn een aantal tips om je kindje te leren slapen in een eigen bed.

  • Wrijft je kindje in zijn oogjes of beginnen ze te gapen, dan betekent dat vaak dat het tijd is om naar bed te gaan. Ook staren of vuistjes maken zijn tekenen van vermoeidheid. Leg je kindje direct in zijn bedje wanneer je dit ziet en stel het niet uit.
  • Zorg voor een goed slaapritueel. Doe alles altijd op dezelfde manier, en houdt dit op langer termijn vast. Doe dus altijd op de zelfde volgorde zijn pyjama/slaapzak aan, zing liedje of lees een boekje en leg hem daarna in zijn bedje.
  • De eerste keren zal waarschijnlijk niet werken maar zodra je mini doorheeft dat dit de handelingen zijn die horen bij dutje komt het helemaal goed!
  • Kalmeer je baby altijd eerst als ze overstuur zijn wanneer je ze in hun bedje legt.
  • Begint je kindje te huilen wanneer je de kamer uit loopt? Ga terug naar zijn bedje en aai bijvoorbeeld over zijn hoofdje of leg je hand stil op zijn buikje. Maak verder geen geluiden en wacht tot je kind weer terug in slaap is. De aanrakingen helpen met ontspannen en geven een veilig gevoel.
  • Het kan geen kwaad om je kindje even te laten jammeren of huilen, je moet ze wel de kans geven om zelf in slaap te vallen.
  • Heb geduld, het hele slaapproces kan soms echt even duren. Maar de aanhouder wint vaak en constante verandering van slaapmethode zal dan ook niet helpen.
    Houdt er rekening mee dat de twaalf weken een richtlijn is. Elke baby’tje is anders, dus kijk goed naar de signalen van jouw eigen kindje.

Ook leuk om te lezen:

- Borstvoeding, hoe werkt het?

- Help, mijn baby heeft luieruitslag!

- Verzorging in de eerste maanden