Slapen

Laten huilen of oppakken?

donderdag, 11 januari 2018

Ik weet het niet meer. Mijn baby slaapt nauwelijks overdag. En wordt ’s nachts om de 1 tot 3 uur wakker. Enige wat ze wil is aan mijn borst en in mijn armen hangen. Heeeeeeeerlijk. Alleen als dat al 6 maanden duurt, word je ook wel eens moe.

Mijn moedergevoel
Zegt dat ik haar op moet pakken, knuffelen, hechten, voeden, troosten, wiegen.

Mijn moederverstand
Zegt dat het na 6 maanden tijd wordt om naar een nieuw patroon te gaan. Een patroon waarin ze meer en beter slaapt. En wij ook.

Maar hoe?
Ik google me suf. Vind de ene naar de andere theorie. Die soms recht tegenover elkaar staan. Waarna ik uiteindelijk uit kom op “luister naar je instinct”. Maar heel eerlijk; ik heb ‘m niet meer. Ik weet simpelweg niet goed of ik naar mijn hart of verstand moet luisteren.

En dus…
Kies ik als echte Hollandse voor een middenweg. Ik creëer een nieuw slaapritueel en begin overdag met oefenen. We doen haar slaapzak ‘s middags aan, zeggen dezelfde woorden en zingen steeds hetzelfde liedje. We houden haar handje vast als ze huilt en als ze krijst, pakken we haar op, troosten we haar en leggen haar als ze rustig is weer terug. We zorgen dat er achtervang is, zodat als we het er moeilijk mee hebben iemand aanwezig is om het over te nemen.

En dan…
Duurt het de eerste dag 1,5 uur eer ze slaapt en voel ik me de slechtste moeder ooit. Duurt het de tweede dag een halfuur eer ze slaapt en voel ik me mwah. Op dag 5 slaapt ze zonder te huilen binnen een minuut. Ze slaapt lang en ook ’s nachts met minder onderbrekingen.

Zou dit het zijn? Ik weet het nog niet, want we zijn pas een week onderweg, maar voorzichtig begin ik te geloven dat ik naar mijn moederinstinct heb geluisterd en het goed zo is.

Liefs,

Brenda Leusink
Regisseur mamaNL

p.s. Ben jij in balans? Dit jaar gaat het je lukken! Met het gratis Mama = In Balans programma inspireren we je wekelijks om in 2018 bewuste keuzes te maken. Op het gebied van sport, voeding, me-time, relatie, opvoeding & meer.