Slapen
donderdag, 01 augustus 2019

Een slaapritueel: eindelijk doorslapen

Iets waar alle kersverse ouders tegen aan lopen zijn de gebroken nachten. En eerlijk is eerlijk na een tijdje smacht je weer naar een ‘normale’ nacht. Wanneer je baby precies doorslaapt, heb je niet helemaal in de hand, maar met deze zeven tips kun je wel zorgen dat je baby zo snel mogelijk een slaapritme te pakken heeft.

Een slaapritueel herkennen

Je zou het misschien niet denken, maar als je baby zes weken is, kan hij al een slaapritueel herkennen. Je kunt hier dus al snel mee beginnen. Hoe? Herhaal dezelfde handelingen elke dag. Doe je baby bijvoorbeeld voor het slapen gaan in bad, geef hem een lekkere massage, lees een boekje voor of zing een liedje. Zo weet je baby al snel dat het bedtijd is.

Rust en veiligheid

Een knuffeltje of een tutdoekje kan je baby helpen in slaap te vallen. Een knuffeltje zorgt namelijk voor een veilig gevoel. Daarnaast leert je kindje al snel dat een knuffeltje of doekje bij het bedritueel hoort.

Tip! Een knuffel helpt niet alleen bij het slapen gaan, ook biedt een knuffel troost als je kindje last heeft van verlatingsangst.

In slaap sussen

Waarschijnlijk word je als kersverse moeder wakker van iedere kik en kuch. Toch is het verstandig om niet meteen om het hoekje te gluren. Een baby produceert nu eenmaal veel geluidjes in zijn slaap. Ook is het helemaal niet gek dat hij meerdere keren per nacht wakker wordt. Waarschijnlijk sust hij zichzelf daarna ook weer in slaap. Valt je baby niet in slaap en blijft hij huilen dan spreekt het voor zich dat je wel even gaat kijken wat er aan de hand is. Maar, maak het niet te gezellig. Troost hem met zo min mogelijk geluid en verlaat daarna weer zijn slaapkamer.

Een donkere slaapkamer

Bij een ritme hoort ook dat je baby het verschil ontdekt tussen dag en nacht. Door het overdag licht te houden en ’s avonds donker help je je kindje hierbij.

Tip! Met een nachtlampje kun je ervoor zorgen dat het niet aardedonker is, maar toch donker genoeg.

Nachtvoeding

Het is natuurlijk best aanlokkelijk om midden in de nacht, als iedereen slaapt, van de nachtvoeding een knus onderonsje te maken. Toch is het verstandig om de nachtvoeding zo saai mogelijk maken. Vermijd felle lampen en speel of klets niet met je baby. Als jij rustig blijft, zal je baby ook weer sneller in slaap vallen.

Herken signalen

Houd je baby niet langer wakker dan nodig is en leg hem op tijd in bed. Herken je de vermoeidheidssignalen zoals gapen, naar de oren grijpen, wrijven in de ogen of op de vingers sabbelen, dan is het bedtijd! Door een baby te laat in slaap te laten vallen, zal het moeilijker voor hem zijn om zijn slaap te vatten.

Take care

Gebroken nachten zijn zwaar! En als je moe bent, word je al snel een stuk labieler. Probeer toch kalm te blijven. Als jij stress hebt, voelt je baby dat ook. Neem die eerste periode niet teveel hooi op je vork en probeer ook overdag wat rustmomentjes in te bouwen. 

Ook handig:

- Wat stop je in je luiertas?

- Darmkrampjes bij je kind, wat kun je doen?

Ontvang de leukste info & tips rechtstreeks in je mailbox!