Als pleegmoeder naar de Negenmaandenbeurs

maandag, 10 februari 2020

De Negenmaandenbeurs is de roze wolk onder de beurzen. Het walhalla voor zwangeren en moeders van pasgeboren baby’tjes. En de plek om in één dag je babyuitzet bij elkaar te shoppen inclusief de nodige spullen die je achteraf gezien misschien niet eens per sé heel hard nodig had. Maar het is zo leuk en handig en mooi…

Voor mij was de Negenmaandenbeurs een droom, gekoppeld aan m’n kinderwens en de hoop op ooit een eigen roze wolk. In m’n fantasie was ik er al vaak geweest, maar de keiharde realiteit zorgde ervoor dat jaar in, jaar uit de beurs aan mijn neus voorbij ging. Zwangere vriendinnen heb ik achteraf wel eens gevraagd waarom ze mij nooit hebben meegevraagd en dan blijkt daar toch óók tussen vriendinnen, de onvruchtbaarheidskloof…

Vorig jaar werd ik uitgenodigd om te komen, als pleegmoeder ben je immers nét zo goed moeder tussen alle moeders. Mijn baby’s eten dezelfde flesvoeding en babyhapjes, dragen dezelfde luiers en krijgen ook tandjes en vaccinaties. Sterker nog, als pleegmoeder zit ik juist langer in de luiers, moet mijn kinderwagen tegen nét wat meer stootjes kunnen en ben ik grootverbruiker van luiers in verschillende maten. Waarom zou er voor mij geen plaats zijn op deze enorme roze wolk?

Daar liep ik dan vorig jaar, met een brok in mijn keel en een zwaar hart. Mijn droom kwam uit, maar zonder trappelende voetjes in mijn buik en op dat moment ook geen baby in mijn armen. Wat ik toen nog niet wist was dat er minder dan een maand ná mijn bezoek aan de Negenmaandenbeurs een ieniemienie baby’tje in mijn armen zou liggen. Eigenlijk was ik dus een beetje in verwachting zonder het zelf te weten! Zijn wij (crisis)pleegmoeders niet áltijd een beetje in verwachting?

Ik vond het heerlijk! Voelde me als een vis in het water, zoveel leuke dingen voor de kindjes waar ik voor zorg, zoveel nieuwe producten waar ik nog nooit van had gehoord en tips en adviezen waar ik écht iets aan had! Ik praatte over hechting, babytaal en babygebaren, kreeg uitleg over een draagzak die ik al had gekocht maar eigenlijk niet zo handig in was én kreeg allerlei leuke spulletjes om thuis uit te proberen. Geen moment voelde ik me niet op mijn plek, ookal was het op een paar momenten best even een harde pil… “Hoeveel weken geleden bent u bevallen?”, “Hoe reageerde je op de positieve zwangerschapstest?” en “Borstvoeding is de béste keuze”… Soms werd ik even flink met de neus op de feiten gedrukt.

Pleegzorg Nederland

Eind februari is de beurs weer open en ik ben er ook dit jaar weer bij. Nieuw dit jaar is dat Pleegzorg Nederland óók aanwezig is! Een bijzondere ontwikkeling en als je het aan mij vraagt onmisbaar, juist op deze beurs. Iedere dag zullen er masterclasses zijn, heb je vragen over pleegzorg, ben je benieuwd of het iets voor je is of wil je stiekem gewoon eens kijken hoe dat er nou uitziet een pleeggezin? Kom dan vooral kijken! Stel je vragen en voel je welkom 😊

Ook is er plek voor pleegouders om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en even pleegzorg te praten te midden van de geboortegloed van de beurs. Pleegkinderen opvoeden is behalve precies zoals biologische kinderen, vaak ook heel anders. De biologische ouders die altijd zullen blijven, de rugzakjes, de aanhang van hulpverleners, jeugdbescherming en al die andere mensen. Het opvoeden van getraumatiseerde kinderen is soms gewoon heel moeilijk en de herkenning voor pleegouders onderling kan dan écht een verademing zijn. Zelf ben ik twee dagen op de beurs, wil je weten welke dagen en waar ik te vinden ben? Stuur dan even een DM via IG of via het contactformulier op mijn website en misschien kunnen we samen een kopje thee drinken!

Als pleegouder naar de Negenmaandenbeurs?

Ik zou zeggen, doen! Kom vooral, zoals ik alleen, met een collega pleegmoeder of nodig je zwangere vriendin/schoonzus/collega uit! Als pleegmoeder ben je geen vreemde eend in de bijt en er is zoveel leuks te zien, te doen, te ontdekken en te beleven. Voor baby’s maar ook voor de andere jonge kinderen, een absolute aanrader! Een heerlijk dagje uit, ongegeneerd de hele dag praten over je (pleeg)kinderen, lekker eten, shoppen en s ’avonds met een voldaan gevoel en een volle tas weer terug naar huis. Opgeladen voor een nieuwe dag want eerlijk is eerlijk, als pleegmoeder kun je soms wel een extra oplaadmomentje gebruiken.

Zie ik jou op de Negenmaandenbeurs?

Lees de andere artikelen van Pleegmama:

- Pleegmama in hart en nieren

- Be the village, pleegmama