Bevalling

5 tips voor tijdens de bevalling voor (de aanstaande) papa

donderdag, 23 mei 2019

Mannen…tsja, dat zijn nogal andere wezens dan wij vrouwen. Er zijn er maar weinig die, net als wij, boeken doorspitten en urenlang surfen naar zwangerschapskwaaltjes (én de oplossingen ervoor), de nodige babyuitzet en zich oriënteren op wat er allemaal geregeld moet worden voor de komst van zo’n mini. Laat staan dat ze zich zorgen maken over de naderende bevalling….maar toch fijn als je partner ook z’n rol pakt in het heetst van de strijd.

Wij verzamelden 5 tips en weetjes voor manlief om te voorkomen dat hij met klotsende oksels aan je bevalbed staat. Misschien dat je in de rust van zijn favoriete voetbalwedstrijd een momentje vindt om ze aan hem voor te leggen ;)

1. Eerste hulp bij weeën!

Zorg dat je weet wat je moet doen bij weeën. Wanneer trek je aan de bel bij de verloskundige, wanneer kan een telefoontje nog wel even wachten, wat doe je bij afwijkend vruchtwater als haar vliezen zouden breken….lees je net als je vrouw in. Het is belangrijk dat je adequaat kunt handelen en de rust bewaart wanneer dit nodig is.

2. Relativeren

Huilen, stemmingswisselingen….het kan best zijn dat je – altijd lieve vrouw – tijdens de bevalling omslaat naar een regelrechte b$%#%. Ze zal niet de eerste zijn die de verloskundige uitscheldt, haar aanspreekt op haar vieze adem of een voorwerp naar je toesmijt. Adem in, adem uit en relativeer. Het gaat over…zorg dat je er voor haar bent, ze gaat immers jouw kind op de wereld zetten.

3. Goed voorbereid

Zorg dat je weet wat er mee moet als plots de spullen gepakt moeten worden voor een verblijf in het ziekenhuis. Je vrouw zorgt ongetwijfeld voor een goed ingepakte ‘vluchtkoffer’ maar zit de telefoonlader of dat handige muntje voor de rolstoel er wel in? Oja…zorg dat je de route naar en parkeergelegenheid bij het ziekenhuis helder op je netvlies hebt.

4. Verwachtingspatroon

Natuurlijk is een bevalling een bijzondere aangelegenheid en is het heel speciaal dat je dat mee mag maken. Stel je romantische beeld wel een beetje bij…bloed en misschien zelf een ‘bruine verrassing’ horen er ook bij ;)

5. Geboortewensen

Zorg dat je jullie gezamenlijke bevalwensen kent. Moeten er foto’s gemaakt worden in the heat of the moment of wat is de wens als het gaat om pijnbestrijding? Jij bent in veel gevallen haar spreekbuis tijdens de bevalling dus wel fijn als je ook op de hoogte bent.