Ontwikkeling

5 Spelletjes die goed zijn voor de ontwikkeling van je baby

donderdag, 14 november 2019

Wist je dat het brein van jouw kindje zich in de eerste 1000 dagen, dus al vanaf de conceptie, in een razend tempo ontwikkelt? In die periode wordt de blauwdruk voor de rest van het leven gelegd. En dat betekent dat jij als ouder veel invloed hebt op de ontwikkeling van je kindje.

Maar welke spelletjes kun je het beste spelen met je kindje? In deze blog geef ik je graag 5 tips.

Dé top 5 van leuke beweegspelletjes voor je baby:

Tip 1: Babymassage & babygym

Babymassage is goed voor de hechting tussen jou en je baby. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de in- en ontspanning van het lichaam van je kindje. Je kind leert bovendien zichzelf te “voelen”. Als een kind geboren wordt, weet hij namelijk nog niet dat zijn hand, ZIJN hand is. Door het lichaam aan te raken, komt het kind daarmee in verbinding. Babygym is een leuke manier om je kind veel te laten bewegen, op bijvoorbeeld een kleed op de grond, leert hij zijn spieren te gebruiken.

Tip 2: Liggen op de buik

Het is belangrijk om baby’s op hun buik te laten liggen. Niet als ze moeten slapen natuurlijk, maar wel als ze wakker zijn. Bouw dit rustig op, de meeste baby’s vinden het in eerste instantie helemaal niet zo leuk om op hun buik te liggen. Ze moeten nog oefenen met het optillen van hun hoofdje. Soms geeft dat wat ongemak en frustratie. Rol een handdoek in een rolletje strak op en schuif dat onder zijn borst zodat zijn hoofd vanzelf wat omhoog komt. Laat hem zijn rug- en nekspieren trainen door een leuk – het liefst glimmend – voorwerp voor hem te leggen. Het is belangrijk voor je baby zijn spieren te trainen, bijvoorbeeld om te leren kruipen.

Tip 3: Samen dansen

Door samen met je kind te dansen, geef je je kind eigenlijk even een flashback naar de tijd dat hij bij jou in buik zat. Ook dit spelletje heeft een positieve invloed op de hechting tussen jullie. Daarnaast zal je kind ook de zwaartekracht ervaren waarbij hij al een beetje zijn evenwicht leert te bewaren.

Tip 4: Kriebelen

Superleuk om te doen! Het beroemde “Komt een muisje aangelopen...” is voor iedere baby een feest. Ook bij dit spelletje voelt een kind het gekriebel op zijn lijfje en zal daarop reageren door zijn spieren aan te spannen en met het lachen weer te ontspannen.

Tip 5: In bad gaan

Na al die inspannende oefeningen is dit pure ontspanning voor het hele lichaam. De meeste baby’s vinden het heerlijk, en ze slapen daarna als roosjes....

Deze blog is geschreven dor Marije Magito. Marije is directeur van het Jonge Kind Centrum. Zij is specialist op het gebied van ‘spelenderwijs leren en ontwikkelen’ van het jonge kind. Wekelijks verzorgt het Jonge Kind Centrum de educatieve ouder-kind programma’s: Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps. Daarnaast traint zij professionals in de kinderopvang en verzorgt presentaties en workshops over de ontwikkeling van het jonge kind op ouderavonden en congressen.