Prof. dr. S.G. Guid Oei

Officier in de Orde van Oranje Nassau
Guid Oei is al sinds 1996 verbonden aan het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Hij is gespecialiseerd in auto-immuunziekten, trombose bij zwangerschap, foetale bewaking en de behandeling van vroege pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Guid Oei zet zich in om zwangerschap en geboorte veiliger te maken en hij initieerde en begeleidde diverse methoden voor zwangerschapsbewaking. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde hij simulaties voor multidisciplinaire teamtrainingen aan gynaecologen en verloskundigen.

Onderzoek

Sinds 2003 is Guid Oei deeltijdhoogleraar ‘fundamentele perinatologie’ aan de Faculteit Elektrotechniek van de TU/e. Hij is hoofd van de onderzoeksgroep ‘fundamentele perinatale zorg’ en onderzoekt de zorg aan moeder en kind direct na de geboorte. Samen met de hoogleraren Frans van de Vosse en Loe Feijs van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is hij een van de initiatiefnemers van het in de volksmond beter bekende project ‘kunstbaarmoeder’.

Doel van de kunstmatige baarmoeder is extreem vroeggeboren baby’s (24-28 weken) meer overlevingskansen te bieden. Guid Oei werkt met 30 wetenschappers aan dit unieke project en verwacht de eerste extreem vroeggeboren baby over vijf jaar in een kunstbaarmoeder te kunnen behandelen. De 3D artist impression van de kunstbaarmoeder - te bezichtigen door de geboortezorgprofessional en pers op de Geboortezorg Vakdag in RAI Amsterdam - was één keer eerder te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Prof. dr. S.G. Guid Oei