Tips voor het leukste geboortekaartje

Wanneer je baby geboren wordt, maak je dat graag aan iedereen kenbaar. De meeste kersverse ouders doen dit met een geboortekaartje. Maar er zijn er zoveel: staand of liggend, stoer of juist klassiek? Geboortekaartjes, je kunt er behoorlijk lang mee bezig zijn. Hoe vind je hét geboortekaartje voor jouw wondertje? En waar moet je opletten? Tijd voor wat tips!

We helpen je graag een handje! Met onderstaande tips en stappenplan vind je in no-time het perfecte geboortekaartje. Ook vertellen wij onze favoriete webshops voor geboortekaartjes.

Stap-voor-stap het perfecte geboortekaartje

1. Wat is het budget?

Bepaal van tevoren je budget voor de geboortekaartjes. Hoeveel mensen wil je een kaartje sturen en hoeveel mag een kaartje dan per stuk kosten? Houd ook rekening met de kosten voor de envelop en postzegel(s). Ook hiermee kan je het grote aanbod geboortekaartjes kleiner maken.

Vergeet ook niet om een paar extra kaartjes te bestellen. Mocht je onverhoopt iemand vergeten zijn, kan je alsnog een kaartje toesturen. En daarnaast zijn de extra kaartjes natuurlijk leuk om te bewaren voor je kindje later!

Het is zonde als je hét perfecte kaartje hebt gevonden, maar blijkt dat deze ver buiten je budget ligt. Kijk je niet online, maar bij een drukker in de winkel. Wees dan ook duidelijk over het budget, de wensen en wat daar reëel in is.

2. Wat is jullie stijl?

Heb je al nagedacht over de stijl van het geboortekaartje? Wil je bijvoorbeeld een klassiek of een modern kaartje? Wat voor soort papier heeft je voorkeur? Denk aan papier met gloss of juist een natuurlijke look.

Begin dus eens met je oriënteren. Bezoek verschillende websites met geboortekaartjes en laat je ogen langs de vele kaarten glijden. Zijn er bepaalde kaarten die meteen in het oog springen? Bekijk of je overeenkomsten ziet tussen de kaarten die jullie aanspreken. Hebben ze een bepaald thema of specifieke kleuren? Dit kan je helpen om de selectie straks kleiner te maken.Als je al kinderen hebt, is het ook leuk om de geboortekaartjes op elkaar af te stemmen.

Houd er ook rekening mee welke informatie je allemaal op wil vermelden, en dat daar genoeg ruimte voor is.

3. Welke tekst op het geboortekaartje?

Welke tekst zet je op een geboortekaartje hebben? Wellicht een klein gedichtje of een mooie aankondiging. En welke gegevens moet je nog meer aan denken voor op het geboortekaartje?

Namen: Wil je alleen de voornaam van je kindje of ook de achternaam vermelden?
Geboortedatum: Ga je voor 10 mei 2020 of 10-05-2020. Of ga je voor een variant, bijvoorbeeld tien mei tweeduizendtwintig?
Babygegevens: Denk aan geboortetijdstip, gewicht, lengte. Leuk voor nu, maar ook voor later
Namen van de ouders en broertje(s) en/of zusje(s)
Contactgegevens: Mensen willen jullie dolgraag een kaartje sturen of op kraamvisite komen. Vermeld je adres, maar vergeet ook niet je telefoonnummer en eventueel mailadres. Wees ook duidelijk over eventueel kraamvisite, wanneer dat kan of men vooraf moet bellen of juist appen etc.

4. Zet de voorwaarden op rij

Nu je weet welk budget je hebt, wat er voor dat budget mogelijk is en je een beter beeld hebt van de stijl en welke gegevens er op het kaartje moeten, is het tijd om een selectie te gaan maken aan de hand van voorwaarden.

Schrijf voor jezelf op waar het geboortekaartje in ieder geval aan moet voldoen. Welke tekst wil je op het kaartje kwijt; alleen naam en geboortedatum, of ook een gedichtje? Wil je een bepaald thema, bijvoorbeeld Disney, bosdieren of een fotokaart? Welke kleuren, lettertypes of vormen moeten terugkomen op het kaartje?

Door de voorwaarden voor het geboortekaartje op een rijtje te zetten, kan je gemakkelijker een selectie maken uit het gigantische aanbod.

5. Laat een proefdruk maken

Heb je het ideale geboortekaartje gevonden? Dan is het handig om een proefdruk te bestellen. Iets vanaf je scherm bekijken is toch heel anders dan het real life in je handen hebben en het materiaal te voelen. Zo zie je meteen of je de kwaliteit van de druk en het materiaal goed genoeg vindt.

Zorg dat de tekst en vormgeving van het kaartje zo goed als af is en laat dit ook iemand anders (of eventueel iemand van de winkel) nog eens nalezen.

6. Verzamel alvast de adressen

Nu is het tijd om de adressenlijst op te stellen. Dit kan een tijdrovend klusje zijn! Dit is prettig om dus al voor je bevalling te doen. Dan hoef je hier later niet meer over na te denken en kunnen de kaartjes meteen op de post zodra je kleine er is. Je kan zelfs de enveloppen al van tevoren schrijven en van een postzegel voorzien. Dan hoef je na je bevalling alleen nog maar de kaartjes erin te schuiven en op de post te doen.

Het is verleidelijk om toch opeens nog wat extra namen toe te voegen die je opeens te binnenschieten. Dat kan uiteraard, the more the merrier. Maar vergeet niet dat je vooraf een budget hebt afgesproken. Dat budget is er niet voor niks. Ga dus goed na of het echt nodig is, om die vriendin van de middelbare school die je eigenlijk al een paar jaar niet gesproken hebt een geboortekaartje te sturen.