Hoe kies jij nu de juiste borstkolf?

Hierbij onze ondersteuning voor tijdens jouw borstvoedingsperiode. Er zijn zoveel verschillende borstkolven voor moeders op de markt. Dat is de reden waarom wij vanuit Ardo eens met een ervaren lactatiekundige IBCLC (International Board of certificatied lactation consultants) hebben gesproken over dit onderwerp:

"Wat is dan de juiste borstkolf?”

Een goede vraag! Elke moeder heeft inderdaad haar eigen, individuele behoefte. De borstkolf moet daar dus op zijn afgestemd, want de moeder wil ontspannen voldoende moedermelk kunnen afkolven voor haar kindje. Een combinatie van een kwalitatief goed product en kracht en snelheid is belangrijk.

"Welke borstkolf is dan van toepassing kijkend naar bovenstaande tip?"

Bij de meeste elektrische borstkolven zijn er vacuüm en cycli instellingen mogelijk, deze zijn echter aan elkaar vast gekoppeld. Er zijn ook kolven waarbij je de instellingen vrij kan instellen. Dus de vacuümkracht op 3 zetten en de cycli op 1 houden kan, maar de vacüumkracht op 2 zetten en de cycli op 6 kan ook. Dit geeft moeders een grote vrijheid.

Bekijk de video's »

Naast de elektrische borstkolven heb je ook de handkolven. Als je een keuze moet maken tussen een handkolf of een elektrische borstkolf is het verstandig om te kijken hoeveel dagen je van huis gaat als je weer gaat werken. Een handkolf is compact en handig om mee te nemen, bijvoorbeeld in je eigen tas.

Kijk bij een handkolf of elektrische borstkolf goed naar de kwaliteitsverschillen. En waar men vaak niet bij stil staat is om na te gaan of de elektrische borstkolf ook gekeurd is door een erkend keurings-instituut. Bijvoorbeeld DEKRA, DNV of TÜV.

Ook is het prettig als een borstkolf niet te veel lawaai maakt. De Ardo Calypso borstkolf is de stilste borstkolf, lees hier de rapportages over deze stilste borstkolf: www.ardomedical.nl/calypso

 

"Waar moet je verder op letten?"

TIP: Wat maakt een goede borstkolf?

Naast een goede kwaliteit is het ook belangrijk dat de borstschilden van de borstkolf de juiste maten hebben voor jouw borst/tepel. Sommige borstkolven verkopen slechts 1 of 2 maten bij een borstkolf en past je die maat niet, ben je genoodzaakt een gehele nieuwe borstkolf aan te schaffen. Vrouwen hebben verschillende maten tepels. Soms is de zelfs de ene tepel kleiner dan de ander.

 

“Hoe bepaal je dan de juiste maat?”

De juiste maat borstschild

Je hebt de juiste maat borstschild, als:

  • de tepel zich vrij in de trechter beweegt en de bewegingen van de kolf kan volgen.
  • zich geen of weinig weefsel van de tepelhof in de trechter bevindt.
  • de melk stroomt en de borst na het afkolven zacht aanvoelt.

De borstschild kan ook te groot of te klein zijn. Als je tepel onaangenaam tegen de binnenkant van de trechter wrijft, gebruik je een grotere borstschelp/borstschelp inzetstuk. Wordt ook de tepelhof in de trechter gezogen, gebruik je een kleinere borstschelp.

Je kan dus extra borstschilden in andere maten bijbestellen bij verschillende borstvoedingsspecialisten, waaronder Ardo medical. Kijk op www.ardoshop.nl voor meer informatie.

Bij gevoelige tepels en om de melktoeschietreflex te stimuleren, is het aan te raden om een zachte insteekstuk bijvoorbeeld de Ardo Optiflow aan te brengen. Het maakt afkolven aangenamer, masseert de borst en bevordert daardoor de melkstroming.

Wij wensen jou, mede namens Ardo medical, een hele fijne zwangerschap en kraamtijd toe!

Bron: Ardo