Zindelijkheidstraining, hoe gaat dat?

Zindelijkheidstraining, hoe gaat dat?

 

Zindelijk in 4 stappen 
Je kindje zindelijk maken kan best een opgave zijn en het is belangrijk om er goed de tijd voor te nemen. Wanneer je kindje tussen de 18 en 20 maanden is zijn de meeste kindjes er klaar voor en kan je beginnen met trainen. Tip nummer 1 is een rustig moment kiezen om te beginnen met de zindelijkheidstraining. De vakantie is bijvoorbeeld daar een goed moment voor, omdat je dan alle tijd hebt. Hoewel voor de meeste de huidige situatie met het coronavirus best pittig is, kan het toch een extra duwtje geven om toch te starten met de zindelijkheidstraining. 

 

Stappenplan 

Om je kind zindelijk te maken is het belangrijk om een zogenaamd stappenplan te volgen. Dit geeft duidelijkheid en structuur voor zowel jou als je mini! Zorg er ook voor dat je het samen met plezier en liefde doet. Je kind voelt goed aan wanneer jij er zelf geen zin in hebt. 

 

1. Laat je kindje op vaste momenten op het potje zitten 

Zet je kindje na elke maaltijd of tussendoortje en na elke (middag) slaapje op het potje of met de wc-bril verkleiner. Op deze momenten is de kans groot dat je kind moet plassen of poepen. Maak de momenten leuk, uiteindelijk zal je kind ook uit zichzelf op het potje willen.  

 

2. Beloningen 

Yes! Het is gelukt, je mini heeft op het potje geplast/gepoept. Vertel je kind direct dat hij dat heel goed heeft gedaan en dat je trots op hem bent. Een beloning kan helpen bij het zindelijk worden, ze weten namelijk dat wanneer ze zelf plassen/poepen ze dan iets krijgen! Koop samen bijvoorbeeld stickers en leg uit dat deze bedoeld zijn voor wanneer je op het potje zit. Bij elk geslaagd wc bezoekje mag hij dan een sticker uitkiezen en op zijn/haar eigen stickervel plakken! Wordt nooit boos als het niet lukt en blijf ontspannen, je kind moet niet het gevoel krijgen dat hij wat fout doet als het niet lukt. Ga er luchtig mee om… volgende keer beter.

 

3. Blijven oefenen 

Het zal echt niet in een keer lukken. Zindelijk worden kost tijd en dus ook geduld. Hoe vaker je oefent hoe sneller het gaat. Laat je mini af en toe lekker in z’n blote kont rond lopen en zet het potje zichtbaar neer. Als hij het dan aanvoelt komen, is de stap naar het potje kleiner! Als je kindje al wat vaker op het potje heeft kunnen plassen of poepen kan je kinderonderbroekjes kopen, deze kunnen ze zelf gemakkelijk aan en uit doen en het is natuurlijk ook nog eens hartstikke stoer!

 

4. Overdag én ‘s nachts

Meestal begin je met zindelijk worden overdag en trek je ze ’s nachts nog even een luier aan. Zodra je kindje de dag helemaal droog door komt kan je het ‘s nachts doorpakken. Laat je kindje niet te veel voor bedtijd drinken en voordat hij gaat slapen altijd eerst even op het potje. Vaak hoeven kinderen dan ‘s nachts niet meer te plassen. Heeft je kindje er moeite mee dan is het handig om tussenstapje te doen, en hem ‘s avonds nog een keer te wekken om te plassen. Dit kan je bijvoorbeeld doen wanneer je zelf naar bed gaat, zo hoef jij er ook niet nog een keer uit! 

 

En wat als het niet lukt? 

Elk kind doet het in zijn eigen tempo, maar lukt het écht niet dan kun je er voor kiezen om met het consultatiebureau of een expert in overleg te gaan. Misschien kunnen ze jou helpen om de zindelijkheidstraining weer op gang te krijgen.

 

Ook leuk om te lezen: 

- Een slaapritueel, eindelijk je kleintje laten doorslapen

- Tandjes poetsen,  handige tips!

- Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kinderwagen.
Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »