Warm weer? Let extra op je kind

Warm weer? Let extra op je kind

 

Zodra de temperatuur stijgt gaan er laagjes kleding uit, worden dichte schoenen vervangen door sandaaltjes en gaan we graag met onze kinderen naar koele plekken zoals zwembad en strand. We genieten dus van het mooie weer! Toch is het oppassen geblazen met kleine kinderen. Ieder jaar weer bereiken ons heel nare berichten over kinderen die in auto's worden achtergelaten. Van ouders die een boodschap in het winkelcentrum doen waarbij de vijf geplande minuten uitlopen tot een half uurtje, tot ouders die om wat voor reden dan ook zijn 'vergeten' hun kind af te zetten bij de kinderopvang. Gevolg: kind zit vast in het autostoeltje in een afgesloten ruimte en hier loopt bij warm weer de temperatuur razendsnel op.

Hoe snel dit gaat wordt door ouders enorm onderschat. Onderzoek toont aan dat na een uur in de zon de binnentemperatuur van de auto al 24% graden hoger is dan de buitentemperatuur! Omdat de warme lucht niet weg kan blijft de temperatuur maar stijgen. En omdat baby's minder zweten loopt hun lichaamstemperatuur veel sneller op dan bij volwassenen. Bij 39 graden treedt er al oververhitting op, bij 42 graden is dit dodelijk. Een raampje open laten staan heeft geen zin, de auto warmt alleen iets minder snel op. Als je dus, waar dan ook, zo'n situatie tegenkomt is snel handelen een must. Ga niet op zoek naar de eigenaar van de auto want dat kost te veel tijd, maar sla het raampje in en bel 112, elke seconde telt! In Amerika overlijden hierdoor 38 kinderen per jaar!

Wat veel mensen niet weten is dat bij warm weer niet alleen een auto als een oven werkt, ook een kinderwagen. Ik zie bij warm weer helaas nog te veel kinderwagens waarbij de kap omhoog staat en er ook nog een doek overheen hangt. Een onderzoeker zette een kinderwagen met de kap omhoog en beschermdekentje in de zon. Binnen 20 minuten liep het kwik op tot 37 graden!

Dus blijf genieten van het warme zomerweer maar pas goed op met vervoer in auto en kinderwagen. Laat je kinderen niet alleen in de auto, zorg voor frisse lucht in de kinderwagen, doe de kap omlaag of schaf een speciale zomerkit voor de kinderwagen aan, gebruik een parasolletje en zoek de schaduw op!Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »