Veilig slapen, wat mag wel en wat niet?

Veilig slapen, wat mag wel en wat niet?

  • 26-09-2017
  • Carola Siksma-Ruiters
  • Blog

Hoe leggen ouders hun te slapen? Om dit te onderzoeken verrichtte VeiligheidNL een steekproef onder honderden ouders. Waar leg je je baby te slapen? In een ledikant, een wieg, bij jou in bed, in een cosleper of kinderwagenbak? Slaapt je baby naast het grote bed of op een aparte slaapkamer? Leg je de baby op de rug, zij of op de buik? Voor welk beddengoed heb je gekozen? Heb je een matras met luchtdoorlatende toplaag, kies je voor een hoofdbeschermer? Liggen er nog andere dingen in het bedje zoals een stabilisatiekussen of een knuffel?

Het wel of niet kiezen voor het één of het ander maakt enorm veel uit als het gaat om een veilig slaapklimaat. Een veilige slaapomgeving is enorm belangrijk want ga maar na hoeveel tijd baby's in hun bedje liggen! Gelukkig waren de cijfers van deze steekproef positief, de meeste ouders leggen hun kindje veilig te slapen.

Wel zijn er nog een aantal verbeterpunten. Zo'n 10% legt hun kindje bij zich in het ouderlijk bed, en dat is niet zo veilig vanwege de risico's die je misschien wel kent: je kindje kan tussen het matras en hoofdeinde terecht komen, onder de dekens schuiven en als ouder kun je in je slaap op je kindje rollen. Een coslapertje, zo'n wiegje dat je tegen de bedrand van het ouderlijk bed aanschuift is veel veiliger en praktischer voor het oppakken, troosten en voeden van je kindje. Ook blijkt uit de cijfers dat een kwart van de ouders hun baby niet op de rug te slapen legt. En er zijn nog steeds papa's en mama's die kiezen voor hoofdbeschermers, zeiltjes, kussens en grote knuffels in het bedje. Allemaal 'no-go's' in de wereld van veilig slapen.

Ieder jaar komen er weer een aantal nieuwe slaapproducten op de markt, van slaapzakken, babynestjes, beddengoed tot nieuwe typen matrassen. Over nieuwe producten en de voorlichting die daarover gegeven wordt, zoals het populaire bednestje, zijn de Kraamzorg en VeiligheidNL kritisch. Dat is begrijpelijk, maar ik vind het vreemd dat er in de ons omringende landen anders over producten en het gebruik ervan wordt gedacht. In Scandinavië is het gebruik van een babynestje bijvoorbeeld heel normaal. In Frankrijk worden stabilisatierollen en een extra matrasje zoals Cocoonababy door Franse artsen zelfs aanbevolen, mijn Duitse schoonzusje liet haar baby's slapen op een harig schapenvacht (heel normaal daar), Belgische bedjes en boxen zijn allemaal voorzien van hoofdbeschermers en in het buitenland gaan ze veel soepeler om met babyfoons met matjes en bewegingsensoren. Met andere woorden: in deze landen worden ze volop gebruikt maar in Nederland staan we er niet achter. Nu jonge ouders soms in het buitenland, soms in Nederland wonen en werken, krijgen ze wel met deze producten te maken. Hoe gaan we daarmee om?

Daarnaast kun je als consument tegenwoordig overal ter wereld online babyproducten bestellen, maar deze zijn natuurlijk niet allemaal goedgekeurd voor gebruik in ons land. Hoe weet je nu wat wel en niet mag? Tot het moment dat er op Europees niveau afspraken worden gemaakt, kun je maar beter vertrouwen op de adviezen van onze veiligheidsinstanties. Ze doen veel onderzoek en als gevolg daarvan is het aantal wiegendood gevallen in Nederland enorm gedaald. Mocht je daarover twijfelen: Nederland is zelfs voorloper geweest in de succesvolle aanpak van wiegendood in Europa! Dus toch maar even goed de folder doorlezen die je van kraamzorg en consultatiebureaus krijgt aangereikt!Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »