Teveel prikkels? Kies voor oorbeschermers, doek en regenhoes!

Teveel prikkels? Kies voor oorbeschermers, doek en regenhoes!

 

Dit verscheen pas nog in het nieuws: een jonge vader die zijn baby de fles gaf in een voetbal stadion. Hij kreeg er ongelooflijk veel aandacht mee maar reageerde zelf lekker nuchter: 'toch gezellig om met je gezin weg te gaan en tegenwoordig kun je overal wel een flesje opwarmen, zelfs in een voetbalstadion!' Waren vroeger de pijlers van de opvoeding: rust, reinheid en regelmaat, tegenwoordig nemen jonge papa's en mama's hun kindje graag overal mee naar toe, of het nu om een festival, kermis, pretpark, après-ski, carnavalsoptocht of vuurwerkshow gaat. Tegen al die prikkels zijn de zintuigen van baby's natuurlijk niet bestand dus verschijnen er steeds meer producten op de markt om kleintjes hiertegen te beschermen. Zoals gehoorbeschermers met een (elastieken) band die de boel goed op zijn plek houdt. Daarmee worden harde geluiden gedempt en je baby is lekker afgeschermd. Deze oorkappen kunnen ook thuis hun dienst bewijzen, denk aan klussen in huis en in de tuin waarbij veel lawaai komt kijken zoals boren, zagen en maaien. Er zijn verschillende merken oorkappen waar je uit kunt kiezen zoals Jippies, Em's 4 Bubs, Baby Banz earmuff, Peltor 3M en Alpine Muffy. Persoonlijk ben ik er niet zo'n fan van om zo'n kleintje overal mee naar toe te nemen, zoveel prikkels zijn volgens mij niet helemaal ok en een grote kans dat je daarna met een baby zit die niet meer wil of kan slapen. Bovendien: wist je dat gehoorbeschadiging bij kinderen steeds vaker voorkomt? En mocht je kind een gehoorbeschadiging hebben opgelopen, dan merk je dat pas soms jaren later... Maatregelen nemen met zo'n hippe gehoorbeschermer in roze, blauw of camo is dus geen overbodige luxe!

Om je baby te beschermen tegen invloeden van licht, wind en zon in kinderwagen, buggy of autostoeltje kun je een parasol of dunne doek gebruiken. Parasolletjes zie ik nauwelijks meer in het straatbeeld, ik vermoed dat ouders ze een beetje tuttig vinden. Nee, dan liever een hippe hydrofiele doek met leuke printjes! Vooral het multifunctionele vind ik erg praktisch. Je kunt deze doek vastzetten aan de kap met hippe clip (bijvoorbeeld de Cloby Clip) maar ook gebruiken als lakentje, als verschoonmatje en zelfs als spuuglap. Of kies voor een kant en klare zonwerende oplossing: de Dooky. Natuurlijk zijn deze doeken niet bestand tegen de effecten van zware bassen en hoge noten en het blijft oppassen geblazen als het heel warm is, door de snel oplopende temperatuur ligt je kindje in no-time in een hete oven!

Tot zover het licht en geluid. Nu komen onderzoekers van de Universiteit van Surrey met het advies om kinderen in de stad in hun buggy of kinderwagen te beschermen met een regenhoes om te voorkomen dat kinderen te veel uitlaatgassen (lees: fijnstof) inademen. In de grote stad blijken kinderen namelijk twee keer zoveel meer gevaar te lopen als volwassenen. Vooral tijdens de spits, bij kruispunten, bus- en tramhaltes schijnt het bar en boos te zijn met de luchtkwaliteit. Een overdreven advies? Niet als je je realiseert dat er steeds meer jonge ouders met hun kleine kinderen in de stad wonen. Al zet ik twijfels bij een 'gewone' regenhoes. Mijn kinderen vonden zo'n hoes verschrikkelijk: ze snapten het systeem niet en het werd al snel een broeikas. Dus daar ligt nog een mooie uitdaging om een nieuw product te ontwikkelen!Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »