SmartBe eerste zelfrijdende kinderwagen, een goed idee?

SmartBe eerste zelfrijdende kinderwagen, een goed idee?

 

Er is in Amerika een kinderwagen ontwikkeld die zelf kan rijden. Deze kinderwagen, de Smartbe genaamd, beweegt zichzelf voort met behulp van een elektromotor. Door een ingenieus systeem blijft de kinderwagen altijd voor je rijden zonder fysiek contact. Volgens de ontwerpers ben je als vader of moeder altijd ‘in control’ als je achter deze kinderwagen loopt of rent omdat deze gekoppeld is met je smartphone of smartwatch. De Smartbe is ontwikkeld voor stadse wandelingen maar joggen kan ook door het frame iets aan te passen.

De kinderwagen is uitgerust met meer dan 10 extra technische hoogstandjes: zoals een reiswieg met climate control, elektronische schermen voor licht, regen en insecten, een flessenwarmer, een schommelfunctie, smartphone oplader, een automatisch in- en uitvouwsysteem, muziekje, een elektronisch slot, anti-diefstal sensor en draadloze speakers!

Als je dan verder nog het minimalistische en strakke design ziet, moet ik zeggen: ‘I’m impressed’. Er zijn al kinderwagens op de markt die werken met een accu waardoor het voortduwen een stuk lichter wordt, maar een kinderwagen die zelf rijdt zonder menselijk contact zag ik nog niet eerder. Je moet wel diep in de buidel tasten voor deze intelligente kinderwagen: de meest luxe versie kost een kleine 3.200 US$, voor de goedkopere variant met duwondersteuning ben je ongeveer 2.800 US$ kwijt.

De Smartbe kinderwagen voldoet aan alle eisen in de VS en Europa lees ik. Hoe zeer ik de techniek bewonder, toch gingen bij mij de wenkbrauwen omhoog. Want hoe zit het daadwerkelijk met de veiligheid? Er zijn genoeg verhalen bekend over kinderwagens die van het treinperron afkukelden of de gracht inreden. Typisch gevalletje van: vergeten de handrem te gebruiken en je hand op de duwstang houden… Wat gebeurt er met een storing met je smartphone of als er andere signalen in de buurt worden opgepikt? Valt deze zelfrijdende kinderwagen niet onder gemotoriseerd verkeer volgens de wet en moet deze dan niet aan bepaalde eisen voldoen? Je kinderwagen zal met 10 km hardloopsnelheid over een losse steen rijden en kiepen…

Dat is misschien ook de reden dat de Smartbe ook in een manuele variant beschikbaar is. Dan is ie wel gelijk een stuk goedkoper: zo’n 1000 US$!Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »