Klein wonen? ja graag!

Klein wonen? ja graag!

  • 14-12-2017
  • Carola Siksma-Ruiters
  • Blog

Waarom heeft een mens zoveel spullen nodig? Dat vroeg ik me af toen ik vorige week verhuisde naar ons tijdelijk adres. We laten namelijk een nieuw huis en kantoor bouwen en daarvoor moest onze verkochte woning leeg. Een deel ging mee naar ons tijdelijk adres, een deel in de opslag. Nu kan ik redelijk goed organiseren en plannen, maar ik heb me behoorlijk vergist in de omvang van dit verhuisproject. Wat zijn er de afgelopen weken veel spullen door mijn handen gegaan waar ik over moest beslissen: houden, kringloop of weggooien? Van speelgoed, spelletjes, boeken, video's (wist niet eens meer dat ik deze had), massa's kleding (niet alleen van mij), keukenspullen en vazen (van sommige modellen had ik er wel vier) etc. en dan heb ik het kantoor nog maar even buiten beschouwing gelaten. We zijn wel 'tig' keer met een volle auto naar de stort en kringloop gereden.

Gelukkig hebben we veel kunnen ruimen, maar er moet nog meer weg heb ik me voorgenomen. Ik wil af van het hamstergedrag, ik wil ontspullen! Want wat heb je nu feitelijk nodig als mens? Mensen die graag net als ik kamperen weten het wel: een plek om te slapen, een tafel, een stoel, een plek om te koken en een ruimte voor je sanitaire voorzieningen. Toch lukt het blijkbaar niet in een gewoon huis, hoe groter je huis, hoe meer je het volstouwt. De oplossing is het kiezen voor een klein huis, een Tiny House. Deze trend is overgewaaid uit Amerika waar mensen met een kleine portemonnee soms in trailers wonen. Er is sprake van een groeiende groep mensen die bewust voor zo'n klein huisje kiezen, ook in Nederland. Daaronder bevinden zich ook steeds meer jonge stellen, want Tiny Houses zijn 'in'. Zij kiezen bewust voor minder spullen, duurzaamheid en een kleine hypotheek. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 68% van deze eigenaren geen hypotheek hebben, hoger opgeleid zijn, meer spaargeld hebben en minder creditcard schuldig zijn dan eigenaren van een normaal huis. Maar denk ook aan appartementen in grote steden zoals in Japan waar mensen op soms nog geen 20 vierkante meter wonen. Tiny House bezitters krijgen hier ook Tiny House kinderen. Hoe doe je dat, leven met een baby en kleine kinderen op een beperkt aantal vierkante meters? Hieronder wat tips:

1. Zorg dat je op en top georganiseerd bent. Ruim losse spullen op en hou de looppaden vrij zodat je nergens over kunt struikelen.
2. Benut kleine ruimtes optimaal. Er zijn genoeg slim ontworpen meubelen te koop die multifunctioneel zijn en weinig plek innemen, zoals een ledikant met commodedeel en laden ineen. En wat dacht je van een opvouwbare commodes op wieltjes met een uitschuifbaar badmeubel?
3. De eerste periode kan een baby prima in de ouderlijke slaapkamer met een co-sleeper. Een ruimtebesparende oplossing is het plaatsen van een hangwieg boven het voeteneinde van het ouderlijk bed. Wordt je kind groter? Denk er dan over om jouw kamer te verruilen voor die van je kind. Dan kan je kind in de grotere kamer spelen, relaxen, vriendjes ontvangen etc.
4. Voor het badritueel zijn tal van slimme oplossingen. Er zijn opvouwbare badjes en opblaasbare badjes. Is er wel een groot bad dan kun je met de BabyDam een babybadje in het grote bad maken. Met de BiBaBad maak je van een doucheruimte een volwaardig kinderbad. Of was je kindje onder de kraan in de wastafel met Puj Tub of Bloomingdale Lotus.
5. Hoge kinderstoelen zijn fraai maar nemen veel ruimte in. Kies liever voor een opvouwbare kinderstoel, die vouw je na het eten plat op of kies voor een tafelhangstoeltje.
6. Voor een plekje om te spelen of te relaxen zijn er opvouwbare boxen en wipstoeltjes, er zijn ook compact opvouwbare swings.
7. Berg speelgoed op in manden of bakken, voor ieder kind één. Keuze genoeg.
8. Ga de hoogte in! Met stapelbedden en hoogslapers creëer je meer ruimte. Hang spullen aan de muur op, zelfs voor de kinderwagen of buggy is er een ophanghaak.
9. Kinderwagen of buggy kopen? Kies dan voor een reissysteem bestaande uit licht frame, autostoeltje, reiswieg en voetenzak. Deze kun je compact opbergen. Denk ook aan een babydrager; die heb je altijd bij de hand.
10. De laatste tip die Tiny House bewoners geven is: hou je huis op orde door steeds op te ruimen en als je spullen niet meer gebruikt: probeer ze dan tweedehands te verkopen of ruil met anderen!Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »