Hoe herken je goede kinderopvang? 11 tips!

Hoe herken je goede kinderopvang? 11 tips!

 

Tijdens je zwangerschap tref je allerlei voorbereidingen voor de komst van je kindje: je koopt de allerkleinste kleertjes, zoekt een leuke babykamer uit, test talloze kinderwagens en slaat alvast een paar pakken luiers in. Ga je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk? Dan is het verstandig om tijdig op zoek te gaan naar opvang voor je baby. Hier 11 handige tips!

 

 1. Kijken, vergelijken en ervaren

  Het ene kinderdagverblijf is het andere niet! Internet is een prima middel om je te oriënteren, maar of een kinderdagverblijf echt bij je past, merk je door het zelf te ervaren. Ga op bezoek bij verschillende locaties om de sfeer te proeven, laat je goed informeren en vergelijk.

   

 2. Wees kritisch

  Wat zijn je verwachtingen van het kinderdagverblijf? Natuurlijk wil je dat het schoon, netjes en veilig is, maar dat je kindje zich happy voelt is net zo belangrijk. Is er een fijne ruimte om te spelen en te slapen? Is er speelgoed van goede kwaliteit en kan je kleintje lekker naar buiten? Wees kritisch en bekijk het kinderdagverblijf goed.

   

 3. Contact met pedagogisch medewerkers

  Wie gaat je baby straks verzorgen? Voorop staat dat je kleintje de aandacht en zorg krijgt die het nodig heeft. Een gesprek met de pedagogisch medewerkers geeft je de kans om te zien of er een klik is. Zo weet je zeker dat je baby straks in goede en vertrouwde handen is.

   

 4. In wat voor groep komt je baby?

  De groepsgrootte en samenstelling in een kinderdagverblijf kan nogal verschillen. De ene locatie heeft een aparte babygroep, waar de ander kinderen van alle leeftijden samen laat spelen. Sommige kinderdagverblijven zijn kleinschalig, terwijl andere locaties meer kinderen op de groep hebben. Elke vorm heeft voordelen en nadelen. Wat past bij jou?

   

 5. Hoe ziet een dag op het kinderdagverblijf eruit?

  Baby’s voelen zich het fijnst wanneer ze hun eigen ritme kunnen volgen en niet teveel prikkels krijgen. Zodra je kindje de peuterleeftijd bereikt ziet de dag er al heel anders uit. Is er uitdagend speelmateriaal en wat doen de peuters zoal op een dag? Sluit de visie van het kinderdagverblijf aan bij jouw eigen ideeën over opvoeding?

   

 6. Wat als mijn kindje ziek is?

  Het kan voorkomen dat je kindje ziek is, maar dat jij toch écht naar je werk moet. Bij veel kinderdagverblijven is je kindje dan ook welkom. Maar wat als je baby te ziek is om mee te draaien of zoveel verzorging nodig heeft dat het beter is om thuis te blijven? Bespreek van tevoren of er dan andere opvangmogelijkheden zijn.

   

 7. Bekijk goed welke locatie handig is

  Ga je op zoek naar een kinderdagverblijf dichtbij huis of juist dichtbij je werk? Of zoek je een locatie die op de route van werk naar huis ligt? Wil je dat het kinderdagverblijf dicht bij de toekomstige basisschool ligt zodat je kindje alvast vriendjes kan maken? Van tevoren goed nadenken over welke locatie handig is, kan lange reistijden en een drukke planning helpen voorkomen. Welke locatie je ook kiest, kwaliteit staat vast bovenaan je lijstje. Daar wil je best een stukje voor omrijden, toch?

   

 8. Hoe blijf je op de hoogte?

  Je kindje naar het kinderdagverblijf brengen, kan in het begin best spannend zijn. Voor jullie allebei is het nieuw en je blijft natuurlijk graag op de hoogte. Goed contact tussen jou en het kinderdagverblijf is belangrijk. Kan je tussendoor even bellen hoe het gaat met je baby? En worden er regelmatig foto’s gemaakt? Heeft het kinderdagverblijf een OuderApp waarmee je makkelijk digitaal contact hebt? Is er ’s morgens voldoende tijd om je kindje over te dragen en ’s middags om te horen hoe de dag van je kindje is geweest?

   

 9. Wat kost het?

  De kosten van kinderopvang kunnen nogal verschillen. Zo zijn luiers, eten of extra activiteiten niet bij alle kinderdagverblijven in de prijs inbegrepen en dat zie je vaak terug in het uurtarief. Je hoeft overigens niet alles zelf te betalen. Via de kinderopvangtoeslag krijg je een deel van de kosten terug. Wat je terugkrijgt kun je berekenen op de site van de Belastingdienst.

   

 10. Bij welke organisatie hoort het kinderdagverblijf?

  Wanneer je een kinderdagverblijf kiest, denk je misschien niet meteen aan de organisatie erachter. Toch is het de moeite waard hier aandacht aan te besteden. Is de organisatie stabiel en kan je kindje hier tot de basisschoolleeftijd terecht? Vraag ook naar de pedagogische visie!

   

 11. Vertrouw op je gevoel!
 12. Je intuïtie is de beste graadmeter voor succes. Volg je gevoel, dan maak je altijd de beste keuze voor jou en je baby. Bovenstaande tips helpen je om een weloverwogen beslissing te maken. Het allerbelangrijkste is het vertrouwen dat je kindje zich happy voelt en volop mogelijkheden krijgt om zich te ontwikkelen. Dan kun jij met een gerust hart naar je werk gaan!

   Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »