De wondere wereld van de huid

De wondere wereld van de huid

 

Waar ouderen gemakkelijk kunnen communiceren, zowel verbaal als visueel, is dit bij pasgeborenen wel een ander verhaal. De manier waarop zij de wereld aanschouwen, wordt voor een groot deel overgebracht via de huid namelijk door dingen aan te raken en aangeraakt te worden. Gelukkig gebeurt dit laatste vaak automatisch, want elke ouder kent waarschijnlijk wel de behoefte om je kind zoveel mogelijk vast te houden en te knuffelen. Ik ben erachter gekomen dat ze in Japan hier een woord voor hebben: skinship.

De huid, het grootste orgaan, heeft veel belangrijke functies zoals de bescherming tegen invloeden van buitenaf en het handhaven van een gebalanceerde lichaamstemperatuur. Maar misschien nog wel belangrijker: het letterlijk in contact komen met mensen. In de wetenschap komt hier de laatste jaren ook steeds meer aandacht voor. Zo wordt een pasgeboren baby meteen op de buik van de moeder gelegd, om op die manier natuurlijk babygedrag te stimuleren. Erg belangrijk voor de toekomst van je kindje dus!

Tip: om dit huid-op-huidcontact te stimuleren, is het ook heerlijk om met je kinderen in bad te gaan. Gebruik dan mijn zeepvrije Badlotion, waardoor de huid ook nog eens extra wordt verzorgd!Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »