10x tips voor de eerste zomer met je baby

10x tips voor de eerste zomer met je baby

 

Je kindje is net geboren en de eerste zomer met de kleine komt eraan. Leuk! Maar met een pasgeborene kan het soms lastig lijken om de deur uit te gaan en activiteiten te ondernemen. Tot 12 maanden mag een kindje eigenlijk niet aan direct zonlicht worden blootgesteld (liefst zelfs helemaal niet), en hoe weet je eigenlijk of je mini het niet te warm heeft? En net zo belangrijk: hoe houd je het voor jezelf ontspannen?

Lees snel onze 10 tips voor een heerlijke eerste zomer samen.

Schaduw en zonnebrand zijn belangrijk!

De huid van je kindje is erg kwetsbaar en dunner dan jouw huid. Zo kwetsbaar dat baby’s onder de 12 maanden zichzelf eigenlijk maar 5 tot 10 minuten kunnen beschermen tegen de zon. Belangrijk dus om je kindje zo veel mogelijk uit de zon te houden en zelfs in de schaduw altijd een hoedje te laten dragen.

Daarnaast is een goede zonnebrandcrème een aboslute must-have, ook in de schaduw! Dit hoeft niet per se een zonnebrand speciaal voor kleine kinderen te zijn. Let bij het uitzoeken van de crème vooral op de ingrediënten. Een zonnebrandcrème zonder parfum is het fijnst voor de gevoelige huid van je kindje. Parfum is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van irritaties en allergieën. Zelfs biologische of natuurlijke crèmes bevatten soms parfum, dus lees het etiket even goed door voor dat je het koopt.

Probeer verder chemische filters, zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate of octocrylene te mijden. Deze stoffen trekken namelijk in de huid. Ga dus voor een crème met fysische filters, zoals zinkoxide of titaniumdioxide. Deze filters geven een goede bescherming voor je kindje en blijven bovenop de huid. Smeer een half uur voordat je naar buiten gaat, je kindje in met een hoge factor (bijv. factor 30).

Kleed je kindje luchtig aan

Als het echt warm is, hebben iets oudere baby’s vaak aan één laagje kleding al genoeg. Bijvoorbeeld een luier met daarover een rompertje of een luchtig truitje. Liefst van natuurlijke stof zoals katoen, dit ‘ademt’ namelijk veel beter dan kleertjes van polyester of nylon. Ook een lichte kleur is fijn voor je kindje, wit is altijd goed! Maar als je thuis blijft, zijn baby’s vaak ook al blij met alleen een luier aan! Dus laat de mooie pakjes vooral (schoon ;-)) in de kast hangen voor speciale gelegenheden.

Pas wel op met het luchtig aankleden van een pasgeboren baby. Een pasgeborene is in de eerste weken namelijk nog niet goed in staat om zichzelf warm te houden, zelfs niet tijdens een warme zomerdag. Ga je naar buiten, dan is het dus verstandig om je kindje een rompertje of shirtje met lange mouwen en een broekje aan te trekken. Een mutsje wordt in de zomer soms aangeraden, maar alleen in de eerste week na de geboorte. 

Maak een lekkere wandeling

Perfect om wat frisse lucht te krijgen en je even in een andere omgeving te begeven! Vaak vallen baby’s tijdens wandelen ook nog eens makkelijk in slaap en als je kindje wakker is, is het een mooie manier voor hem/haar om een nieuwe wereld te ontdekken. Leg je baby in de wagen, en zorg ervoor dat hij/zij lekker in de schaduw ligt. Tot ongeveer 6 maanden is het namelijk verstandig om je kindje uit direct zonlicht te houden. Eventueel kan je met knijpers nog een luchtige doek aan de kap bevestigen voor meer schaduw. Pas op dat je de wagen niet helemaal afsluit, hier krijgt je kind het alleen maar warmer van.

Plons af en toe even in het babybadje

Dompel op warme dagen de kleine af en toe even in een koel/lauw badje, bijvoorbeeld als je de luier verschoont. Dit zorgt voor verkoeling, net zoals een snelle duik in een zwembad dat voor jou doet. Werkt trouwens ook goed voor warme, plakkerige nachten. Let hierbij natuurlijk altijd goed op, en houd je kind vast in het water (of in ieder geval zó dichtbij dat je je kindje ten allen tijde kan vastpakken). Laat je ook niet afleiden door je telefoon. Een kindje kan namelijk zo onder water glijden, zonder geluid of gespetter.

Zorg dat je kindje genoeg drinkt

Je zou misschien verwachten dat baby’s gaan huilen als ze het te warm hebben of meer vocht nodig hebben. Maar het tegengestelde is waar: baby’s worden juist wat loom en slaperig, en vooral stil. Als je niet zeker bent, kleed ze wat luchtiger en zorg dat ze genoeg drinken.

Ga naar de bios

Bioscopen hebben soms speciale voorstellingen, waar je als kersverse ouder samen met de kleine naar toe kan. Perfect voor een warme dag (want koele bioscoopzaal!). Tijdens deze voorstellingen staat het geluid vaak wat zachter, is er ruimte om de zaal in- en uit te lopen is het licht gedimd gedurende de film gedimd. Geen zorgen: geen Tik Tak of Peppa Pig, maar vaak gewoon “normale” films. 

Geen knuffels-zone

Om te zorgen dat je kindje genoeg ruimte heeft in bed, en het niet te warm is ’s nachts is het handig om alle overbodige knuffels uit bed te halen. Belangrijk is dat je er namelijk genoeg lucht rond je kindje is (overigens sowieso belangrijk!)

Koel washandje

Baby’s verliezen een groot deel van hun warmte via het hoofdje. Tijdens warme dagen/nachten kan het helpen om af een toe met een nat, koel washandje of spons het hoofdje van je kindje te deppen.

Picknick in de tuin

Toch het gevoel dat je er even uit bent: een picknick in de tuin met de kleine. Leg een groot kleed neer, gooi er wat kussens op, zorg voor een parasol die genoeg schaduw geeft en lekkere hapjes, nodig eventueel wat vrienden uit en klaar is kees!

Zorg ook goed voor jezelf!

Drink vooral genoeg en eet gezonde snacks (vooral als je eigenlijk geen trek hebt in een echte maaltijd).

Dit vinden andere moeders ook leuk:

- recept: 5x babyproof waterijsjes

27 Babynamen met een zonnig tintje

- Zomerse cocktails tijdens de zwangerschapDeel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste foto's

Meer foto's

Nieuwste Video

Meer video's »