Baby_Acne
Verzorging

Baby acne: wat is het en wat kan je eraan doen?

dinsdag, 20 september 2022

Als je baby een paar weken oud is, kan het gezicht van je kleine ineens onder de puistjes zitten. Die hoort je kindje toch pas in de puberteit te krijgen? Nee dus… ook je baby kan acne krijgen. Wat is babyacne en wat kan je eraan doen?

Wat is babyacne?

Baby acne is het verschijnen van puistjes op het gezicht van je pasgeboren baby. Dit komt vaak voor bij jonge baby’s. De puistjes zijn kleine verstoppingen van de poriën door een opeenhoping van talg. Babyacne is onschuldig en niet besmettelijk. Meestal ontstaan de pukkeltjes bij je baby binnen twee tot vier weken na de geboorte.

Hoe ontstaan de puistjes?

De puistjes worden veroorzaakt door hormonen. Tijdens de zwangerschap stond je baby in contact met jouw bloedbaan. Zo komen jouw hormonen ook bij je baby terecht. Deze hormonen blijven na de geboorte nog een aantal weken in het lichaam van je kindje aanwezig. Daarom zie je babyacne vooral in de eerste weken na de geboorte.

Behandeling

Tegen baby acne kan je niets doen. Het goede nieuws is dat je er ook niks aan hoeft te doen. Bijna altijd verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf. Knijp de pukkels niet uit. Dit kan het juist erger maken en kan voor littekens zorgen. Maak het gezicht van je baby schoon met warm water en dep de huid voorzichtig droog met een hydrofiele doek.

Babyacne of iets anders?

Er zijn huidaandoeningen die op babyacne kunnen lijken, maar heel wat anders zijn. Ontstaan er rond de neus en mond van je kindje gele korsten? Dan kan dit krentenbaard zijn. Met vocht gevulde blaasjes van verschillende grootte kunnen op waterpokken wijzen. Krijgt je baby plotseling over het hele lichaam vlekjes en heeft hij enkele dagen geleden koorts gehad? Dan is er mogelijk sprake van de zesde ziekte.

Naar de huisarts

Als je twijfelt of het babyacne is, is het goed om naar de huisarts te gaan. Zeker wanneer er andere klachten zijn, zoals koorts en minder goed drinken is het slim om even te overleggen. Je huisarts kan je geruststellen of een behandeling starten als dat nodig is..

Bronnen: 24Baby.nl