duurzamer
Verzorging

5 tips om duurzamer te leven met je baby

dinsdag, 20 september 2022

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een steeds belangrijker aspect geworden in de maatschappij. Maar hoe kan je groener leven als kersverse of aanstaande ouders? Deze 5 tips helpen je duurzamer te leven met een baby.

Waarom duurzamer leven met je baby?

Tegenwoordig is er erg veel te verkrijgen voor baby’s in verschillende winkels en online. Als kersverse of aanstaande ouders is het vaak lastig om een onderscheid te maken in wat noodzakelijk is om aan te schaffen voor je baby en wat bijzaak is en eventueel ook nog gekocht kan worden als het nodig blijkt te zijn. Er komen steeds meer duurzame babyproducten op de markt, waardoor er bewuster wordt omgegaan met het milieu. Door je baby milieubewuster te verzorgen en op te voeden draag je een steentje bij aan de verduurzaming van de aarde en onbewust voor het leven van je baby in de toekomst. 
Duurzamer leven met je baby?  Deze 5 tips helpen je daarbij. 

1. Gebruik wasbare luiers en billendoekjes

Wasbare luiers en billendoekjes zijn babyproducten die hergebruikt kunnen worden. Wasbare luiers en billendoekjes zijn beter voor het milieu, omdat ze zorgen voor minder afval en geen synthetische stoffen bevatten. Ook komt er tijdens de productie minder chemische stoffen vrij en zorgen de wasbare luiers en billendoekjes voor minder uitstoot van broeikassen. Om een overweging te maken of je wasbare- of wegwerpluiers wil gebruiken hebben wij de voor- en nadelen van zowel wasbare- als wegwerpluiers op een rijtje gezet. Tijdens de Negenmaandenbeurs zijn er verschillende soorten merken wasbare luiers zodat je een goede vergelijking kunt maken.

2. Koop biologische babykleding en -producten 

In veel babyproducten en -kleding zitten kleine deeltjes plastic. Deze kleine deeltjes plastic breken slecht af waardoor het in de natuur achterblijft. Om deze reden is het van belang om zoveel mogelijk biologische babykleding en -producten te kopen. Denk hierbij aan een glazen fles, verzorgingsproducten met 100% natuurlijke ingrediënten en kleertjes van wol of katoen. Op de Negenmaandenbeurs kun je verschillende soorten biologische merken vinden!

3. Maak een (tweedehands) babyuitzetlijst 

Als aanstaande ouders wil je het beste voor je baby en alles aanschaffen dat op internet nodig blijkt te zijn. Door het maken van een babyuitzetlijst voorkom je dat je dingen koopt die overbodig zijn. Bij het maken van een duurzame babyuitzetlijst is het van belang om te noteren wat er echt nodig is. Babyspullen worden vaak maar een korte tijd gebruikt, waardoor je veel tweedehands kan aanschaffen of kan huren. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands meubels voor de babykamer en tweedehands babykleding. Door op de lijst te noteren welke producten er tweedehands gekocht of gehuurd kunnen worden, leef je milieubewuster met je baby.

4. Leen veel babyspullen en -kleding

Veel babyspullen heb je gedurende een korte periode nodig en belandt na deze periode bij veel mensen in de kast. Door van vrienden of kennissen je babyspullen en -kleding te lenen hoef je het zelf niet aan te schaffen en kan je na verloop van tijd de spullen weer teruggeven. Het grootste voordeel van het lenen en uitlenen van babyspullen en -kleding is dat er door meerdere mensen gebruik van de spullen wordt gemaakt en je op een duurzame manier genoeg kleertjes en spullen hebt voor je baby . In Nederland zijn er een aantal bedrijven waar je babyspullen en -kleding kan lenen. Een groot voordeel hiervan is dat de CO2-uitstoot verlaagd wordt, omdat er minder producten geproduceerd en getransporteerd hoeven te worden. Ook zal het watergebruik en de hoeveelheid afval verminderd worden.

5. Kook zelf biologische hapjes 

Door de hapjes van je kindje zelf te maken met biologische en verse ingrediënten en deze vervolgens in eigen glazen potjes te verdelen, produceer je een grote hoeveelheid minder afval en krijgt je kindje verantwoorde producten binnen. Door zelf biologische hapjes te koken draag je bij aan milieubewustere voeding voor je kindje en draag je bij aan de verduurzaming van het milieu.

Bronnen: DeDuurzameAdviseurs.nl, 24Baby.nl, TinyLibrary.nl, Zootjegeregeld.nl